24sata

Pred osvetom se sklanjaju kod nas

ZA ŠEFOVIMA BANDI IZDANE SU TJERALICE

- Piše: VILIM CVOK

‘KOLATERALN­E ŽRTVE’

Hrvatska policija nema podatke da bi crnogorski kriminalci uhićeni u srijedu u Šibeniku, osim krivotvore­nja dokumenata, u RH počinili neko kazneno djelo, no “krim istraživan­je se nastavlja, a zbog tajnosti izvida druge utvrđene činjenice nije moguće priopćiti”.

Crna Gora tražit će izručenje uhićenih Pere Laličića (21) i Mitra Markovića (25), koje sumnjiči za ubojstvo Bogdana Milića u Cetinju 11. lipnja. On je bio blizak Škaljarsko­m klanu. U Hrvatsku se sklonio i Miloš Radonjić, kojeg smatraju visokorang­iranim članom Kavačkoga klana. Uhićen je krajem srpnja u Sl. Brodu zbog krivotvore­nja dokumenata. Radonjića su pokušali likvidirat­i četiri puta. Jedinstven­i kotorski kriminalni klan 2014. se podijelio na tzv. kavački i tzv. škaljarski klan. Klanovi su imena dobili po Kavaču i Škaljarima, naseljima u okolici Kotora. Povod je bio nestanak 200 kg kokaina iz stana Gorana Radomana.

U veljači 2015. Radoman, koji je bio iz Kavača, ubijen je u Beogradu s 25 hitaca iz kalašnjiko­va. On je bio prva od 40-ak žrtva u obračunima dvaju kriminalni­h klanova. Nakon Radomanova ubojstva na čelo Kavačkoga klana zasjeo je Slobodan Kašćelan, dok je vođenje Škaljarsko­ga klana preuzeo Jovica Vukotić. Obojica su, nakon dugogodišn­jeg izmicanja policiji, uhićeni lani. Vukotić u u rujnu u turskom ljetovališ­tu Antalyji, a Kašćelan u studenom u Pragu. Unatoč njihovim uhićenjima na slobodi su i dalje njihove desne ruke, koji su preuzeli njihove poslove. Klanovi se u obračunima koriste kalašnjiko­vima, eksplozivo­m, snajperima... Ubijaju mladi pripadnici klanova koji se žele dokazati, a angažiraju i plaćene ubojice. U obračunima su brutalni i ne vode računa o “kolateraln­im žrtvama”. Do sada su u nizu obračuna u Crnoj Gori i Srbiji ubijena najmanje četiri građanina koji s bandama nemaju veze. Jovan Vukotić (lijevo), jedan od vođa Škaljarsko­ga klana, uhićen je lani. Njegov brat Igor i drugi vođa klana, Nenad Dedović (desno), su u bijegu. Nakon uhićenja Slobodana Kašćelana Kavački klan navodno vodi Igor Božović. I on je također u bijegu.

 ??  ?? U Cetinju su osim mafijaša ranjena i tri gosta kafića
U Cetinju su osim mafijaša ranjena i tri gosta kafića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia