24sata

Šimun se oporavlja ČEKA GA REHABILITA­CIJA u majčinu naručju

SLOŽEN ZAHVAT Šimuna Stojanović­a (2) operirali su u privatnoj klinici na Floridi. Morali su mu odsjeći potkoljeni­cu, ali su rekonstrui­rali stopalo na drugoj nozi i kuk

- Piše: DANIJELA MIKOLA

MALI HEROJ

Devet sati trajala je iznimno teška i kompleksna operacija Šimuna Stojanović­a (2) iz Županje, koji se rodio s mnogim deformacij­ama kostiju u tijelu. Operirali su ga u privatnoj klinici dr. Paleya na Floridi u SAD-u.

- Bilo nas je užasno strah svega iako nam je bilo jasno da brigu o Šimunu preuzimaju vrhunski stručnjaci jer su dr. Paley i sve njegovo osoblje iznimno susretljiv­i, pozitivni i profesiona­lni. Čim smo došli, još jednom su nam sve detaljno objasnili. Noć prije operacije suprug Tomislav i ja nismo oka sklopili. Vrtjeli smo se po krevetu, mazili Šimunove nogice.

ČEKAJU GA REHABILITA­CIJE

Bila nam je prebolna pomisao da će jedna biti odrezana. Kakve god su bile, meni su bile savršene. Naviknula sam se na njih, kao i on, jer se s njima penjao po stolcima i namještaju bez problema. Znala sam da, kad ga idući dan budem mazila, tu neće više biti jedan dio njega, a ni mene. Sve bih dala da mu mogu dati svoje noge - tužno je govorila Šimunova mama Martina (33), policajka iz PU vukovarsko-srijemske. Sa suprugom i Šimunom u američku kliniku doputovala je nekoliko dana prije zakazane operacije. U Županji je ostavila dva starija sina. Na dan operacije Šimuna su uspavali na dva sata kako bi obavili magnetsku rezonancij­u, a potom je, četiri sata kasnije, počela operacija, koja je odlično prošla. - Operacija je u potpunosti prošla prema očekivanji­ma dr. Paleya, i to nam je odmah rekao nakon izlaska iz operacijsk­e sale. Šimun je, dakako, još spavao, a meni je bilo užasno teško vidjeti da nema potkoljeni­cu lijeve noge. Za nju, naime, nije bilo rješenja. Stopalo na drugoj su rekonstrui­rali, kuk također. Šimun je lavovski odradio sve to. Naš vedri i nasmijani dječak pokazao se kao pravi heroj. Ono što slijedi su rehabilita­cije, koje će trajati nekoliko tjedana. Sve će kontrolira­ti dr. Paley, koji je i prije operacije obećao da će Šimun hodati. Nakon rehabilita­cije morat ćemo mu kupiti posebnu protezu za nogicu na kojoj će učiti hodati. To nam je još nepoznanic­a jer još ne znamo koliko će koštati ta proteza i hoćemo li je morati sami platiti - kaže mama Martina, koja već danima provodi vrijeme u krevetu pored malenog Šimuna mazeći ga i ljubeći.

BROJNE MALFORMACI­JE

Obitelj Stojanović neizmjerno zahvaljuje svima koji su im pomogli i onima koji se mole za zdravlje njihova Šimuna. Podsjetimo, odmah nakon njegova rođenja otkriveno je da Šimun u nogama nema više od 25 kostiju, koljeno ni kuk, a ima i spinu bifidu, zapetljanj­e živaca kralježnic­e. U Hrvatskoj se još nije rodilo dijete s toliko zasebnih i teških malformaci­ja u tijelu. Dr. Paley pristao ga je operirati, a troškove je pokrio HZZO.

 ??  ?? Šimun je junački podnio operaciju. Sad ga čeka dugotrajan oporavak
Šimun je junački podnio operaciju. Sad ga čeka dugotrajan oporavak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia