24sata

Nekad su i kopanja, d

SVJEŽE SMOKVE NA ZAGREBAČKI­M TRŽNICAMA OVIH D

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Obilje sunčanih dana ovog ljeta bilo je kao stvoreno za sazrijevan­je sočnih i slatkih smokvi u Katunima i Kreševu Polju u općini Šestanovac.

- Sve je išlo u prilog smokvi, ima ih na bacanje, rekao bi naš narod. Gotovo svaki dan pune košare šaljemo u Split. Plodove koje smo brale prve sušili smo. Ostavimo dio za obitelj, darujemo prijatelji­ma, a ponešto i prodamo ispričale su Kata (81) i Pavica (74) Vilić iz Kreševa Polja.

- Ovo je selo udovica i smokava - kroz smijeh će Pavica, pažljivo slažući netom ubrane smokve na mrežu da se suše. Udale su se za dva brata i nakon što su ostale udovice nastavile su dugogodišn­ju tradiciju sušenja smokvi na starinski način.

- Svekrva me naučila sušiti bez konzervans­a. Ne posipamo ih šećerom i brašnom, poput mnogih koji prodaju na tržnicama - pričaju Kata i Pavica nudeći ukusne suhe smokve sorte bilice, kojih je u njihovu kraju najviše. Ima i onih koje zovu petrovača bijela i petrovača crna, ali bilice su najbolje za sušenje i najukusnij­e. Suše ih nekoliko dana okrećući svaku smokvu nekoliko puta na dan. Nakon što se osuše, stavljaju ih u mrežaste vreće i peru u vreloj posoljenoj vodi. Potom ih ponovno nakratko posuše na platnu, pokrivene prozirnom gazom da ih ne bi napale muhe. Kad su spremne za prodaju, stavljaju ih u papirnate vreće.

- Ja imam tridesetak stabala, a Kata... Ma ni broja im ne zna. Osušit ću ove godine oko 150 kg - veselo Pavica pokazuje ekološki proizvod, koji po kilogramu stoji 50 kuna, a nekad je hranio težake.

- Kad se u polje odlazilo zorom, ljudi bi pojeli nekoliko suhih smokvi i zalili bićerinom domaće rakije loze. Mogli su tako izdržati i kopati do ručka - priča Kata. Danas su suhe smokve neizostava­n dio blagdansko­g stola, same ili u kolačima.

- Ne možemo ih pripraviti koliko su tražene kažu Kata i Pavica. Plodovi ne dozrijevaj­u svi u isto vrijeme, pa će svaki dan do polovine listopada brati i sušiti smokve da bi ih za blagdane bilo dovoljno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia