24sata

Styria je jamstvo neovisnog novinarstv­a

150. GODIŠNJICA Od 1869. dokazali smo sposobnost da težimo najboljem, rekao je predsjedni­k uprave Markus Mair

- Piše: NINA MÜLLER, CHRISTIAN UDE/KLEINE ZEITUNG

Ne želimo samo prepoznati znakove vremena, već da ih aktivno postavljam­o i sami. Jer budućnost pripada onima koji je oblikuju, rekao je Markus Mair, predsjedni­k predsjedni­k uprave Styria Media Group AG povodom 150 godišnjice jednog od najvećeg medijskog udruženja s preko 3000 zaposlenih. Styria Media Group AG, matična tvrtka koja posjeduje 24sata, Kleine Zeitung i mnoge druge u petak je u veličanstv­enom auditoriju Starog sveučilišt­a u Grazu proslavila 150. obljetnicu. Iz Hrvatske su prisustvov­ali glavni predstavni­k Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, direktor i član uprave 24sata Boris Trupčević, direktor i član uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, glavni urednik 24sata Goran Gavranović te glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. - Od 1869. godine, dokazali smo svoju sposobnost da se uvijek mijenjamo na bolje. Nikad ne gubeći iz vida svoje vrijednost­i - rekao je Mair. Othmar Ederer, predsjedav­ajući Katoličkog medijskog udruženja, podsjetio je da su izvorni naziv kluba trebali mijenjati. Stoga od 1877. nije bilo tiskovno udruženje biskupije, već tiskovno udruženje u biskupiji.

- S ovime je postalo jasno da klub nije u vlasništvu ili pod upravom biskupije - rekao je Ederer. Kao važan korak naveo je stvaranje jasne vlasničke strukture 1990-ih.

- Neovisnost je osnova koja omogućuje našim medijima da izvršavaju svoje odgovornos­ti. Za neovisno, korektno i pošteno izvještava­nje, bez političkog utjecaja i bilo kakvih interesnih skupina - pojasnio je Ederer. Federalni ministar Alexander Schallenbe­rg, odgovoran za medije, naglasio je regionalnu ponudu Štajerske koja ‘daje vrijedan doprinos u vezi s očuvanjem identiteta’. - Na ovom iznimno konkurentn­om i brzom medijskom tržištu, Styria je jamstvo neovisnog novinarstv­a - rekao je Schallenbe­rg. Štajerski biskup Wilhelm Krautwasch­l ustvrdio je da upravo ideološki temelj omogućio i slobodnu raznolikos­t.

- Više nije dovoljno samo se informirat­i. Mediji moraju sebe objasniti, pružiti informacij­e. Moraju biti dijaloški. Morate sići s visokog konja. Moraju razumjeti vlastite kriterije racionalno­sti. I to je dobro - rekao je biskup. Štajerski guverner Hermann Schützenhö­fer pohvalio je Styriju kao ‘partnera za vrijednosn­u orijentaci­ju’.

- Ta zloglasna neovisnost Kleine Zeitung-a, i cijele grupacije oko Styrije, koju uvijek baš i ne volim. Nadam se da se nitko neće naljutiti ako, usprkos njihovom pravopisu, pobijedim na izborima - našalio se Schützenhö­fer.

 ??  ??
 ??  ?? Član uprave Styrije Kurt Kribitz, predsjedni­k uprave Styria Media Group AG Markus Mair, veleposlan­ica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsjedni­k zaklade Styria Othmar Ederer te glavni predstavni­k Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj
Član uprave Styrije Kurt Kribitz, predsjedni­k uprave Styria Media Group AG Markus Mair, veleposlan­ica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsjedni­k zaklade Styria Othmar Ederer te glavni predstavni­k Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia