24sata

CVJETNI PAKT U SDP, BANDIĆ I

INTERES ILI POLITIKA? Vijećnici su si osigurali tisuće kuna naknade i ključni kadrovski potez: Imenovat će domara

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Udružili su se kako bi mogli među sobom podijeliti funkcije, pa i onu domara. To su stranke koje ne pripadaju istom političkom spektru i koje se u javnosti predstavlj­aju kao žestoki politički neprijatel­ji.

Kaže to Perica Uremović, nezavisni vijećnik i donedavni predsjedni­k Mjesnog odbora Cvjetno naselje u istoimenoj zagrebačko­j četvrti. Politička previranja u nekom od 218 mjesnih odbora Zagreba, koji predlažu male komunalne akcije, rijetko kada dođu do šire javnosti iako su puna intriga, a neki bi rekli i da su primjer kako se od najnižih razina bori za funkcije. U Cvjetnom naselju, koje obuhvaća 1785 stanovnika, snage su udružili Milan Bandić, SDP i HNS, napravili politički preokret i preuzeli vlast. Na nacionalno­j razini Bandić i HNS zajedno su u vladajućoj većini s HDZ-om, u Zagrebu je HNS s SDP-om oporba koaliciji Bandića i HDZ-a.

Mjesni odbori inače imaju pet članova svog vijeća. Predsjedni­k dobiva mjesečno 3875 kuna bruto, potpredsje­dnik 1937 kuna bruto, a obični član vijeća 1162 kune bruto. I nije nevažno - oni većinom glasova predlažu domara, koji dobiva 600 kuna neto mjesečno.

PLAĆA OD 3875 KUNA...

Od prošlog tjedna, nakon novog političkog pakta, predsjedni­k mjesnog odbora je SDP-ovac Mirko Šenator, potpredsje­dnik je Krunoslav Kušević iz Bandićeve Stranke rada i solidarnos­ti, a Vesna Štajduhar iz HNS-a ostaje obična članica vijeća. Uremović kaže da bi Štajduhar, prema njegovim saznanjima, mogla biti novi domar, što su opovrgnuli vijećnici i SDP-a i HNS-a. Prije ove promjene Bandićev vijećnik bio je u koaliciji s dva nezavisna člana vijeća, ali nije bio potpredsje­dnik mjesnog odbora i tako je imao nižu naknadu.

Vijest o “velikoj kvartovsko­j koaliciji” zatekla je i predsjedni­ke zagrebački­h ogranaka SDP-a i HNS-a, Gordana Marasa i Tomislava Stojaka.

- Saznao sam to kad ste mi vi rekli, ali mi nismo u koaliciji s Bandićem niti ćemo ikad biti – rekao nam je Maras. Tomislav Stojak, šef zagrebačko­g HNS-a, kaže da nije znao što se događalo, a da jest, HNSova članica Štajduhar dobila bi naputak da ne sudjeluje u glasovanju.

A ona nam je kratko rekla da sigurno ona neće biti novi domar i da su to podmetanja.

SMJENA ROĐAKA DOMARA

SDP-ovac Mirko Šenator, koji je preuzeo funkciju predsjedni­ka, kaže da se ne radi o velikoj koaliciji nego rješenju kako bi mjesni odbor mogao funkcionir­ati. Lista SDP-a i HNS-a, koju je on nosio i na kojoj je bila i Štajduhar, osvojila je dva od pet mandata i bili su relativni pobjednici, ali nisu formirali vlast zbog dogovora ostala tri vijećnika. Napao je i Uremovića. - Do problema je došlo jer Bandićeva vijećnika više ni o čemu nisu pitali i informiral­i. Zato je on odlučio podržati mene za predsjedni­ka. Nije istina da će Štajduhar biti domar. Uremović je inače pogurao svog rođaka na mjesto domara, a mi moramo čekati istek ugovora da ga zamijenimo – rekao je Šenator.

Uremović kaže da sadašnji domar jeste njegov rođak i prezimenja­k

Tomislav, ali da je pošteno radio svoj posao.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia