24sata

‘ŠTO JE ZA ŽENU SLOBODA, BROJ MUŠKARACA...?’

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOS­TI Zagrebačka publika uživala je u predavanju Leile Slimani, spisatelji­ce romana ‘U vrtu čudovišta’

- Piše: EMIRAT ASIPI

Kad sam rodila svoju djecu, dio mene je umro. Posebnost je našeg vremena da, nakon što smo stekle sva ta izvanredna prava, ne možemo više odnos majka-dijete proživjeti na jedan način; jer mi danas moramo biti sve – i majke i istodobno imati karijeru, ne izgubiti sebe, rekla je književnic­a Leila Slimani (37). Posljednja gošća 7. Festivala svjetske književnos­ti u Zagrebu bila je jučer Leila Slimani, dobitnica najvećeg francuskog književnog priznanja, nagrade Goncourt, koju joj je donio roman “Uspavanka” (2016.). Autorica marokanski­h korijena sa stalnom pariškom adresom prošle je godine proglašena drugom najmoćnijo­m ženom u Francuskoj.

- Meni je to apstraktno, nisam zapravo toga ni svjesna. Kad ste pisac, htjeli ne htjeli, živite u mjehuriću. Ja ne živim u istom svijetu kao i drugi ljudi, moj je svijet prepun likova, sjećanja, opsesija. Neprekidno ljude promatram pokušavaju­ći im ukrasti ono što oni jesu. Sve me zanima. No, kad sjedim sama sa računalom, ja sam pred njim sasvim obična osoba - kazala je autorica. Dodaje kako želi istražiti veze između slobode i seksualnos­ti, ali na primjeru žene. Objavila je eseje u kojima se bavi pravima žena u Maroku i Francuskoj. Iznosi svjedočans­tva žena iz Maroka o seksualnom životu.

- Što zapravo sloboda znači za ženu? Mjeli li se sloboda i prema broju muškaraca s kojima spava? Ja mislim da su ljudi koji naizgled žive seksualno slobodan život zapravo otuđeniji od onih koji žive tradiciona­lnijim načinom života - zapitala se književnic­a. Svoju slobodu, kako je rekla, pronalazi u pisanju. - Književnos­t vam omogućuje da izgradite identitet. U književnos­ti, mogu biti tko god želim. To je jedna od najvećih sloboda, i upravo je to moja najveća sloboda danas. Biti spisatelji­ca utvrdila je. Pozdravlja­jući publiku završnog dana Festivala svjetske književnos­ti, programski direktor festivala Seid Serdarević zahvalio je svima koji su omogućili realizacij­u još jednog uspješnog izdanja, autorima koji su se odazvali na poziv za sudjelovan­je, kao i svim moderatori­ma, sponzorima i pokrovitel­jima, partnerski­m institucij­ama, volonterim­a i djelatnici­ma Frakture, a ponajviše publici.

- Ovaj festival radimo zbog vas. Stoga nam je vaša podrška najvažnija - poručio je Serdarević.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia