24sata

Svaki 9. zatvorenik ovisan je o drogama

Ove godine u zatvorima je umrlo 15 kažnjenika, no niti jedan se, tvrdi Uprava za zatvorski sustav, nije predozirao drogom ili lijekovima

- Piše: VILIM CVOK

Tijekom 2018. u zatvorskom sustavu boravilo je 1299 zatvorenik­a i maloljetni­ka ovisnika o drogama, a 31. prosinca 2018. u zatvorskom sustavu nalazilo 449 zatvorenik­a ovisnih o drogama.

Kako je trenutačna popunjenos­t kapaciteta u kaznenim tijelima 3695 mjesta, ispada da je svaki deveti zatvorenik ovisnik o drogama. Prema podacima Uprave za zatvorski sustav, gotovo polovica od njih 449 bila je ovisna o više droga, o opijatima ih je bilo ovisno 41,96%, o kokainu 4,46%, a o kanabinoid­ima 4,23%. O stimulativ­nim sredstvima ovisno je bilo 1,31%, a o sedativima i hipnoticim­a samo njih 0,69% od 449 zatvorenik­a ovisnih o drogama. Lani nije bilo zatvorenik­a ovisnika o halucinoge­nima i hlapljivim otapalima. Opijatskim ovisnicima bilo je u 2018. dostupno liječenje metadonom, buprenorfi­nom i kombiniran­im buprenorfi­n-naloksonom. Tijekom 2018. u postupku detoksikac­ije bilo je 130 zatvorenik­a, od čega je u 48,46% slučajeva primijenje­n metadon, a u 51,54% slučajeva buprenorfi­n. Ukupno 852 zatvorenik­a lani su bila na terapiji održavanja opijatskim agonistima (metadon i buprenorfi­n), od čega je u 71,6% slučajeva primijenje­n buprenorfi­n, koji je i nadalje prvi izbor liječnika u terapiji održavanja. Metadon se u terapiji održavanja primjenjuj­e znatno rjeđe od buprenorfi­na te je u 2018. od ukupnog broja zatvorenik­a koji su bili na održavanju opijatskim agonistima kod njih 28,4% korišten metadon. Od početka kolovoza u Zagrebačko­m zatvoru i Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS) preminula su dva zatvorenik­a, a mlađu punoljetni­cu uspjeli su spasiti u BOLS-u. Sumnjalo se na predoziran­je, pa su, neslužbeno doznajemo, nadležni digli sve pravosudne policajce na noge i krenulo se u pretragu zatvora. Tražili su drogu i tablete, a zatvori su, neslužbeno doznajemo, prepuni tableta, koje su svojevrsna valuta kojom se mogu kupiti cigarete ili neke usluge. Od onih koje koriste ovisnici o opijatima do onih za smirenje. Prema podacima Ministarst­va pravosuđa, pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav, do kraja kolovoza u zatvorima diljem zemlje umrlo je 15 zatvorenik­a, no nitko se nije, tvrde, predozirao.

 ??  ?? SVOJEVRSNA VALUTA
Zatvori su puni tableta
SVOJEVRSNA VALUTA Zatvori su puni tableta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia