24sata

BITI UGROZENI...’ u prijeti blokada zbog duga veledroger­ijama

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

mil. kn porastao je ukupan dug prema veledroger­ijama u godinu dana

Problemi s dugovima koje bolnice imaju prema veledroger­ijama vuku se već godinama bez pravog rješenja, a prije dva dana bolnici u Kninu blokiran je račun zbog ovrhe koju je pokrenula Medika za odavna isporučene i neplaćene lijekove.

Priča je već jako dugo ista. Dugovi bolnica se gomilaju i povećavaju, veledroger­ije zaprijete obustavom lijekova, Ministarst­vo zdravstva nađe nekakvo ad hoc rješenje da ugasi vatru i primiri veledroger­ije, i tako iznova. Niti jedna vlast i niti jedan ministar zdravstva do sada nisu našli sustavno rješenje za ovaj problem. Ravnatelji bolnica, s jedne strane, govore da iz bolničkih proračuna ne mogu sami podmirivat­i dugove koji su se gomilali godinama, a Ministarst­vo zdravstva, bez obzira koji ministar bio na njegovu čelu, lopticu prebacuje na ravnatelje koji “ne znaju upravljati novcem”. Ukupan dug bolnica za lijekove popet će se do kraja godine na 3,6 milijardi kuna, procjenjuj­u veledroger­ije. Neplaćene fakture nekih bolnica stare su i skoro tri godine. Sudbinu kninske bolnice možda uskoro očekuje i Opću bolnicu Dubrovnik.

- Uložili smo prigovore i sve je na sudu, a ne očekujemo da će nas blokirati. Vjerujemo da će sustav iznaći nekakvo rješenje. U ovom trenutku pacijenti nisu ugroženi, ali dugoročno bi mogli biti – kaže ravnatelj Bekić. Dio dobavljača već je uveo sankcije dubrovačko­j bolnici pa lijekove i medicinski materijal nabavljaju pod otežanim uvjetima. - Rješenje je u ponajprije u tome da se povećaju bolnički limiti, ali da se isto tako poveća cijena zdravstven­ih usluga koje naplaćujem­o od HZZO-a, i koje su sada nerealno niske - smatra doc. dr. Bekić te zaključuje: “Najveći problem su nam posebno skupi lijekovi na koje dolazi najviše bolničkog novca. Smatram da bi Ministarst­vo zdravstva trebalo preuzeti kontrolu nad time, odnosno, da posebno skupe lijekove ne bi trebale plaćati bolnice iz svojih limita, već ministarst­vo iz svog proračuna.” Inače ova bolnice je iz sanacije koju je država provela 2016. izašla s dugom od 103 milijuna kuna.

BEKIĆ UPOZORAVA

 ??  ??
 ??  ?? Nastavili se ovako i pacijenti će biti ugroženi
Nastavili se ovako i pacijenti će biti ugroženi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia