24sata

‘Svako nasilje nad ženama mora se oštrije kažnjavati’

OBLJETNICA Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u znak sjećanja na tragediju održana je komemoraci­ja za žrtve nasilja nad ženama

-

Ministarst­vo pravosuđa pripremilo je oštrije zakone za nasilnike Iako je prošlo 20 godina, tuga i bol za tim ženama koje su smrtno stradale ne jenjava, rekao je jučer ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć, dodavši da je i danas teško objasniti i prihvatiti taj zločin.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u nedjelju je, u znak sjećanja na sutkinju, odvjetnicu i stranku ubijene prije 20 godina, održana komemoraci­ja na kojoj su se predstavni­ci države založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanj­e. Zločin se zbio 22. rujna 1999. u sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničar­ku Stanku Cvetković.

- U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavni­ci sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira - rekla je predsjedni­ca suda Jadranka Liović Merkaš. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć pozvao je sve službenike da sa svoje pozicije nadležnost­i poduzmu sve napore da se takve stvari u prvom redu spriječe, a ako se već dogode da se pravovreme­no reagira. Napomenuo da je Ministarst­vo pravosuđa uputilo u proceduru set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela.

- Na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih stvari neće biti, a uloga je pravosuđa, kad se nažalost tako nešto dogodi, da budemo brzi u postupku i da su takve kazne odvraćajuć­e - rekao je Bošnjakovi­ć. (ab)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia