24sata

‘Kolinda je u zboru pjevala kao slavuj’

PJEVA ODMALENA Majka hrvatske predsjedni­ce otkrila je kako je i zašto Kolinda Grabar Kitarović počela pjevati

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

DJETINJSTV­O S BRATOM NA PRIČESTI (LIJEVO) I KAO PETOGODIŠN­JA

DJEVOJČICA

Kolinda je voljela pjevati još od pete godine.

U crkvenom zboru, na nedjeljnim misama, u Dražicama je bilo malo djece, osobito dječaka, pa bi ona kao mala ministrant­ica u crkvu redovito odlazila dva puta tjedno pomagati velečasnom. Imala je glasić kao slavuj, ne bi je spriječili ni kiša ni snijeg, kazuje nam Dubravka, majka hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović.

Unatoč kritikama da baš i nema sluha, ljubav prema pjevanju predsjedni­ca je pokazala već nebrojeno mnogo puta. Posljednji put zdušno i srčano je pjevala s iseljenici­ma u Americi - od Pittsburgh­a do New Yorka.

‘ZIMI BI MI BILO HLADNO U CRKVI JER NIJE BILO GRIJAN NJA, ALI MOJOJ KOLINDI TO NIJE SMETALO. KOD KUĆE JE UVIJEK PJEVALA CRKVENE PJESME...’

A pjevati je počela još u djetinjstv­u: - Sjećam se kako bi plesuckala i pjevala po kući držeći u ruci ‘mikrofon’, koji je sama napravila od žarulje priča majka:

- Na grlo žarulje prispojila je žicu ili kabel. Tako bi nas uveseljava­la pri svakom obiteljsko­m druženju, ali i često pjevala samoj sebi za gušt - govori predsjedni­čina majka. Dok prebire po starim fotografij­ama, prisjeća se kako je Kolinda jedva čekala dane kad bi išla na vjeronauk, koji se tad nije predavao u školama, i nedjelje, kad bi pjevala.

PJEVA GDJE STIGNE

- Krenula je već sa šest godina i odlazila do kraja osnovne škole, sve dok je bila u Dražicama. Sjećam se da mi je ponekad zimi bilo hladno u crkvi jer nije bilo grijanja, no njoj ni to nije smetalo. Pjevala je i kod kuće, najviše crkvene pjesme, ali i one zabavne iz tog vremena - prisjeća se mama Dubravka pokazujući nam slike svoje kćeri s krizme.

Dodaje kako je Kolinda bila vrlo znatiželjn­a djevojčica koja je voljela učiti i vrlo je dobro pamtila. Tako se zanimala i za vjeronauk, a tjedno učenje o vjeri i Bogu “slavilo” se pjesmom na nedjeljnim misama.

NAJDRAŽI JOJ ‘KRIST NA ŽALU’

Ljubav prema pjevanju predsjedni­ca je pokazala već nebrojeno mnogo puta. Osim što često zapjeva hrvatsku himnu, predsjedni­ca je dosad pokazala ljubav prema svim žanrovima glazbe. Tako smo dosad već čuli red popevki, red klape, red Thompsona te red opere “Nikola Šubića Zrinskog”.

Da uživa u pjevanju i pjeva gdje god joj se pruži prilika, vesela predsjedni­ca pokazala je i prilikom posjeta hrvatskim vojnicima u Afganistan­u. Posljednji put zapjevala je nakon govora na Općoj skupštini UN-a, i to na druženju u stalnoj misiji Hrvatske pri UN-u. Pridružio joj se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Predsjedni­ca je pjevala “Velu Luku”, “Croatio iz duše te ljubim” i “Krist na žalu”. Okupljeni su zapljeskal­i predsjedni­ci, a ona je uzvratila: “A oni neki mediji pišu da ja ne znam pjevati, a ja znam pjevati!”.

Nakon što su i do nje došle kritike kako ne zna pjevati i da se okani mikrofona, predsjedni­ca je za HRT rekla kako je ne briga tko će je kritizirat­i.

- Ne možete nikad sve zadovoljit­i. Kad biste se i trudili, ne biste imali svoje mišljenje. Ja sam rekla uvijek - tko pjeva zlo ne misli. Ja pjevam tako kako pjevam - istaknula je Kolinda i prisjetila se kako ju je crkveni zbor prigrlio.

- Kad sam bila mala, crkveni zbor me prihvatio, unatoč mojem uštimavanj­u, sad sam malo bolja, ali ipak odlučila sam prihvatiti one prijedloge Jacquesa Houdeka i još nekih koji su mi predložili da poradim na glasu.

NE BRINU JE KRITIKE

- Međutim, problem je u tome što i ne stignem puno pjevati. Kad sam pjevala u crkvenom zboru, imala sam vremena za vježbanje jer je to kao i svaka druga aktivnost, morate puno pjevati da biste dobro pjevali. No nije to bitno - objasnila je te istaknula kako pjevanjem pokazuje koliko su joj ljudi važni. - Bitno je da se tom gestom daje do znanja da sam čovjek, žena, da sam jedna od vas. Ja ću stati za ovaj mikrofon pa makar me cijela Hrvatska kritiziral­a, ali ću vam otpjevati jednu pjesmu jer moram trčati u zračnu luku da bih stigla u New York na ove sastanke u Općoj skupštini, da vam pokažem koliko ste mi bitni i važni, koliko je hrvatsko zajedništv­o važno. Briga me tko će me kritizirat­i... briga me ako štonavam - zaključila je Kolinda.

VESELA DRUŽENJA Improvizir­anim mikrofonom uveseljava­la bi ukućane pri svakom obiteljsko­m druženju, a zapjevala bi i samoj sebi za gušt

‘BITNO JE DA SE TOM GESTOM DAJE DO ZNANJA DA SAM ČOVJEK, ŽENA, DA SAM JEDNA A OD VAS. JA ĆU STATI ZA OVAJ MIKROFON MAKAR ME CIJELA HRVATSKA KRITIZIRAL­A...’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PO KIŠI I SNIJEGU JURILA U CRKVU Majka kaže da Kolindu ni kiša ni snijeg nisu sprečavali da odlazi na vjeronauk i pjevanje u crkvi
PO KIŠI I SNIJEGU JURILA U CRKVU Majka kaže da Kolindu ni kiša ni snijeg nisu sprečavali da odlazi na vjeronauk i pjevanje u crkvi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia