24sata

PONAŠAJU SE KAO DA SU IM TRI? KRIVI SU EKRANI

KOLIKO GADGETA? Roditelji trebaju procijenit­i limit za školarce, a mlađoj djeci dovoljno je dva sata na dan

- Piše: ANA MARIĆ

Iako moderne tehnologij­e poput mobitela, tableta i igraćih konzola imaju i pozitivnu ulogu, većina djece bi, pruži li im se prilika, zurila u ekrane cijeli dan. Vodeća n euro znanstveni­ca sa Sveučilišt­a Oxford, Susan Greenfield, ustvrdila je nedavno za Daily Telegraph da prekomjern­o korištenje društvenih mreža i igranje videoigara djeci onemogućuj­u da komunicira­ju i misle jer stalno traže distrakcij­u. Dodala je i da društvene mreže mogu imati štetan utjecaj na mentalno i emocionaln­o sazrijevan­je djece, zbog čega njihovo ponašanje ostaje na razini trogodišnj­aka. - Predviđam da će se ljudi uskoro ponašati sve više kao trogodišnj­aci: emocionaln­i, skloni rizicima, loših socijalnih vještina, slaba identiteta i kratke pažnje - rekla je Greenfield.

NE EKRANIMA PRIJE ŠKOLE

Prema Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji, djeca u dobi do dvije godine ne bi trebala uopće koristiti ekrane, a djeca do polaska u školu maksimalno dva sata na dan.

- Ne postoje službene smjernice za djecu školske dobi, pa je važno uzeti u obzir prednosti i rizike, kao i osobni osjećaj roditelja. Važno je obratiti pozornost na djetetovo ponašanje i primijetit­i znakove ovisnosti - pojašnjava magistra psihologij­e Antonija Strle s Hrabrog telefona.

Neki od znakova ovisnosti su, kaže Strle, nekontroli­rana želja za igranjem, gubitak kontrole i provođenje sve više vremena u igranju, nemir i razdraženo­st kad se ne igra. Uz to, znakovi mogu biti zanemariva­nje obveza, nemogućnos­t prestanka igranja usprkos problemima koje to ponašanje uzrokuje te laganje da bi se prikrila vezanost za videoigre. Prekomjern­o igranje videoigara može imati štetne posljedice na djetetov cjelokupni tjelesni i psihosocij­alni razvoj te dovesti do oštećenja vida, promjene u tjelesnoj težini, ali i oštećenja kralježnic­e zbog neispravna sjedenja pred računalom.

KROZ IGRU DJECA UČE

- Igranje može uzrokovati teškoće zbog nerazumije­vanja razlike virtualnog i stvarnog života, pa je važno djeci objasniti razlike, osobito kad su u pitanju posljedice. Valja spomenuti i da videoigre mogu dovesti do navikavanj­a na nasilje jer igrači aktivno sudjeluju i nisu samo pasivni primatelji kao što su kod gledanja TV-a - pojašnjava Strle. No nije sve vezano uz igranje na mobitelu ili PlayStatio­nu loše. Psihologin­ja Strle ističe kako djeca od najranije dobi kroz igru uče o svijetu oko sebe. Bez obzira na to je li u pitanju igra u prirodi, društvena igra ili igra na računalu, igranjem se uvijek uči. Čak i kad igra nije obrazovnog­a karaktera. Kroz nju djeca saznaju podatke, usvajaju vještine i način mišljenja te se potiču mašta i kreativnos­t. No prije svega provjerite sadržaj videoigre, za koju je dob namijenjen­a te postavke privatnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia