24sata

NAKON POROĐAJA Tijelu je potrebno barem 8 tjedana da se oporavi

PERIOD BABINJA Kosa će se oporaviti nakon nekoliko mjeseci, maternici treba dva mjeseca da se smanji, a i kilogrami neće otići prije toga. Zato, strpljenja...

-

Babinje je razdoblje koje traje 6-8 tjedana nakon porođaja. Tijekom tog razdoblja tijelo se polako vraća u normalu no za sve je potrebno vremena. Maternica se smanjuje i vraća u dimenzije prije trudnoće i već koncem drugog tjedna babinja čitava je u maloj zdjelici. Nakon 6-8 tjedana tek je nešto veća od razdoblja prije trudnoće. Ginekologi­nja prof. dr. sc. Snježana Škrablin iz Poliklinik­e GinOps objasnila je za portal miss7mama koliko je potrebno da se tijelo vrati u pretporođa­jno stanje i kakve vas sve promjene očekuju.

- Nakon ljuštenja posteljice u maternici ostaje sluznica koja se dijelom izbacuje zajedno s krvlju, tekućinom, upalnim stanicama i detritusom kao lohije. Tijekom prvih tjedana babinja mišići dna zdjelice poprimaju svoj tonus, nestaje otok i novostvore­ne krvne žile i volumen rodnice vraća se u prijašnje okvire - kaže ginekologi­nja.

STRIJE BLIJEDE, ALI NE NESTAJU

Tijekom nekoliko tjedana nakon porođaja gotovo se u potpunosti vraća i tonus trbušnih mišića no koža ostaje rastezljiv­ija, posebice ukoliko je tijekom trudnoće postojalo značajnije razaranje elastičnih vlakana. Gubitak kose najjače je izražen prvih nekoliko mjeseci nakon porođaja, no to ne treba zabrinjava­ti. Nakon toga se obnavljanj­e i rast kose nastavljaj­u normalno. Strije mijenjaju boju iz ružičaste u blijedu, ali nikada ne nestaju u potpunosti. Nakupljeni kilogrami još su jedna briga novih mama. - Prosječan gubitak težine u samom porođaju je oko 6 kg. Tijekom babinja gubi se zadržana tekućina, a tjelesna težina smanjuje i smanjivanj­em maternice za dodatnih 2 do 8 kg - pojašnjava dr. Škrablin. Ako žena ne doji ovulacija se javlja prosječno 45 dana nakon porođaja, a prva menstruaci­ja nakon 7 do 9 tjedana. Ako žena doji, zbog izlučivanj­a hormona povratak ovulacije i menstruaci­ja je neizvjesta­n pa treba biti posebno oprezan ne želite li skoru novu trudnoću.

DOJENJE NIJE KONTRACEPC­IJA

Iako dojenje može biti djelotvorn­a kontracepc­ija, ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom, a žena doji u pravilnim razmacima tijekom 24 sata, nemoguće je znati kad će biti prva ovulacija. Ginekologi­nja Škrablin naglašava kako su i dalje najpopular­nije kontracepc­ije pilule ili spirala, a što odabrati ovisi o brojnim paramateri­ma, ali i preferenci­jama te se treba savjetovat­i s liječnikom.

 ??  ?? Tijekom porođaja gubi se oko 6 kg, a u sljedeća dva mjeseca, smanjenjem organa i gubljenjem
tekućine, još od dva do osam
Tijekom porođaja gubi se oko 6 kg, a u sljedeća dva mjeseca, smanjenjem organa i gubljenjem tekućine, još od dva do osam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia