24sata

Nakon novog carskog reza žena je na nogama za 2 sata

JEDINO U VINOGRADSK­OJ Za razliku od klasičnog reza, ovaj je lakši, manje boli i manji je ožiljak

-

Moja trudnoća bila je idealna, a na carski rez sam morala jer sam imala keratokonu­s, bolest očiju zbog koje se ne smijem naprezati, priča nam fotografki­nja Mirela Bauer (36) iz Zagreba.

Na porođaj je stigla u KBC Sestre milosrdnic­e, a kćer Elly rodila je 17. travnja. Ona je među 40 žena u Hrvatskoj koje su prošle novu metodu carskog reza.

ODMAH SAM PRISTALA

- Liječnici su mi ispričali sve o francuskom carskom rezu, a ja sam odmah pristala prisjeća se Mirela. Francuski carski rez izvode jedino liječnici u Vinogradsk­oj. - Carskim rezom kirurg kroz kožu, potkožno tkivo, ovojnicu ravnog mišića trbuha, ravni mišić trbuha, potrbušnic­u te na

kraju stijenku maternice. Rez je velik i operacija traje oko pola sata te se izvodi rutinski u svakom rodilištu - objasnio je dr. sc. Ozren Grgić, subspecija­list fetalne medicine i porodništv­a. Koža i potkožno tkivo se u obje metode otvaraju na isti način. Rez je u francuskoj verziji manji. Razlika je i u otvaranju fascije mišića trbuha, gdje se kod klasične metode koristi poprečni rez a kod francuske uzdužni. Novom metodom se samo jedan ravni mišić trbuha razmakne, bez rezanja tetivne ovojnice. Mokraćni mjehur se naslanja na maternicu, pa se kod ove metode samo odmakne i dolazi se do maternice bez otvaranja trbušne šupljine.

KAO KOD ZUBARA

Nema katetera, pa je manji rizik od uroinfekci­je. Zatim se zareže maternica te se kontrolom tlaka u trbušnoj šupljini simulira porođaj slično kao kod vaginalnog porođaja, gdje se beba probija iz maternice kroz rez. Kod klasičnog reza operacija se izvodi u spinalnoj ili općoj anesteziji, a oporavak podrazumij­eva lijekove protiv bolova i poslije ograničeno kretanje. Kod francuskog žena rađa uz spinalnu i epiduralnu analgeziju te pritom pomaže porodničar­u. - Došla sam u salu, legla na stol i dobila anesteziju u infuziji. Osjećaj je kao kod zubara. Znate da se nešto zbiva, ali nemate pojma što. Nisam ništa osjetila od struka prema dolje. Pred licem imate paravan - zaključila je ona.

 ??  ?? JEDINI KOD NAS Dr. sc. Ozren Grgić objasnio je cijeli postupak operacije
JEDINI KOD NAS Dr. sc. Ozren Grgić objasnio je cijeli postupak operacije
 ??  ??
 ??  ?? OPORAVAK Majka je već nakon dva sata ustala, a tijelo joj se oporavilo nakon dva tjedna
OPORAVAK Majka je već nakon dva sata ustala, a tijelo joj se oporavilo nakon dva tjedna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia