24sata

MARIJAN BULJAT Bivši nogometaš prošao je slične ozljede i kaže kako ‘sad treba biti jak u glavi, maksimalno vjerovati u oporavak’

- NASTAVAK S PRETHODNE STRANICE

Uh, vidio sam u novinama i pročitao što se dogodilo Tomislavu Turčinu, ne poznajem tog dečka, ali mi ga je strašno žao. Odmah sam se prisjetio i svojih problema koje sam imao s takvim ozljedama, kaže Marijan Buljat (38).

MEDICINA STALNO NAPREDUJE

Jedini nogometaš koji je u HNL-u branio boje Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke također je u igračkoj karijeri prošao puno teških ozljeda, a dvaput (kao i Tomislav Turčin) lomio nogu. Marijanu Buljatu prvi se lom noge dogodio s 25, drugi s 28 godina.

- Gledajte, medicina napreduje svakog dana, siguran sam kako se i Tomislav može uspješno vratiti nogometu. Samo treba biti ustrajan, jak u glavi i vjerovati u najbolji ishod. To je u cijeloj priči najvažnije - kaže nam Marijan Buljat pa nastavlja:

- Ja sam poslije prvog loma noge počeo trčati već nakon 3,5 mjeseci, ali sam povratak u pravu formu čekao oko godinu,

godinu i pol dana. Dobro sam se ja osjećao i fizički i psihički, nisam imao nikakvih problema, ali znate kako je to... rijetko naiđete i na trenera koji će vam poslije takve ozljede vjerovati kao i prije nje.

TREBA IZBJEĆI SITNE OZLJEDE

Kao da svi odmah misle kako nema šanse da se vratite na prijašnju razinu, ali to nije baš tako.

Bivši reprezenta­tivac s dva nastupa za “vatrene” dodaje... - Vrlo je važno da vas poslije

svega zaobiđu i one manje ozljede, problemi s mišićima. Mene je, nasreću, to zaobišlo, ali sam bio svjestan kako je moja karijera poslije drugog loma noge bila gotova. To mi je bila druga takva ozljeda u samo tri godine (prva u Dinamu, druga u Hajduku), više doista nije imalo smisla mučiti se.

A koliko je teško vratiti se na travnjak poslije takve vrste ozljede?

- Ma sve je u glavi, uz današnju medicinu se svatko može vratiti na teren, samo u to treba maksimalno vjerovati. Marijan Buljat prisjeća se i mukotrpnog rada, koliko je toga uložio kako bi se uspješno vratio na travnjake...

SLUŠAO SAM MILJENKA RAKA

- Evo, ja sam poslije prvog loma noge svakodnevn­o trenirao po 14-15 sati, trčao po pijesku, trenirao s raznim gumama, bio na svakakvim masažama, sve je to dio rehabilita­cije... Sve sam radio u dogovoru s Miljenkom Rakom. Sve je u glavi, vjerujem da će se i ovaj dečko što prije i uspješnije vratiti nogometu - priča nam Buljat, koji bezuvjetno vjeruje hrvatskim doktorima i stručnjaci­ma: - Iskreno vjerujem kako je Tomislavov­a operacija prošla u redu, naši kirurzi znaju svoj posao, a sad je sve na njemu. On sam mora biti spreman na mukotrpan rad, vjerovati u sebe, maksimalno se posvetiti rehabilita­ciji. Tomislav Turčin sad će mjesecima biti izvan stroja, no mladi nogometaš već je jednom dokazao kako se može uspješno vratiti nogometu. A pred njim su novi izazovi.

“TRENIRAO SAM 14-15 SATI NA DAN, TRČAO PO PIJESKU, BIO NA RAZNIM MASAŽAMA”

o svojoj prvoj rehabilita­ciji “JA SAM SE DOBRO OSJEĆAO, ALI ZNATE KAKO JE... TRENERI VAM VIŠE NE VJERUJU”

o problemima pri povratku “POČEO SAM TRČATI NAKON 3,5 MJESECI, ALI SAM PRAVU FORMU TRAŽIO GODINU DANA”

o traženju forme poslije ozljede

 ??  ?? TEŠKA OZLJEDA Tomislav Turčin teško je nastradao u Kup utakmici s Rudešom
TEŠKA OZLJEDA Tomislav Turčin teško je nastradao u Kup utakmici s Rudešom
 ??  ?? MARIJAN BULJAT Dvaput je u karijeri slomio nogu
MARIJAN BULJAT Dvaput je u karijeri slomio nogu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia