24sata

Imao je vanjske i unutarnje ozljede...

STIGAO NALAZ OBDUKCIJE Neslužbeno, Kristian Vukasović je imao niz ozljeda: krvni podljevi trbušne stijenke, natkoljeni­ce, potkoljeni­ce te mekog oglavka tjemena...

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

NALAZ ČEKALI 34 DANA Najvjeroja­tnije mu je zatajilo srce, ali imao je ozljede trbuha, nogu i glave. Obitelj će tužiti državu

Dok su roditelji, rodbina i prijatelji tugovali na misi zadušnici za Kristiana Vukasovića, 18-godišnjeg mladića s posebnim potrebama koji je iz zatvora u komi prebačen u splitsku bolnicu 1. kolovoza te 23 dana kasnije preminuo, na Općinsko državno odvjetništ­vo u Splitu u petak je stigao nalaz obdukcije.

- Nalaz je pokazao probleme s mozgom i srcem, uz fizičke ozljede na tijelu, ali prema onome što tamo piše, mislim da se ozljede ne mogu dovesti u vezu sa smrti - kazao nam je odvjetnik Vinko Ljubičić, dodavši kako će, s obzirom na sve okolnosti, sigurno uputiti tužbu protiv Republike Hrvatske jer smatra da je došlo do propusta pravosudni­h i upravnih tijela.. Zasad nam nije mogao otkriti ostale detalje nalaza obdukcije. Neslužbeno - uzrok smrti Kristiana Vukasovića je zatajenje srca kao posljedica zloćudne aritmije.

PRAVDA ZA KRISTIANA

- Danas je misa za Kristiana. Moći ću ih vidjeti tek u ponedjelja­k ujutro - rekao je. Podsjetimo, slučaj mladića koji je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog potpaljiva­nja četiri požara koncem ožujka ove godine u blizini obiteljske kuće u Sumpetru zgrozio je javnost.

Mladić je odmah nakon uhićenja sve priznao, suca Marija Franetović­a molio je za milost obećavajuć­i da više nikad neće ponoviti ništa slično, no osuđen je na osam mjeseci zatvora i ostao je iza rešetaka u splitskom zatvoru iduća četiri mjeseca, zapravo do smrti. Tužiteljst­vo je tražilo produljenj­e pritvora zbog opasnosti od ponavljanj­a nedjela, sud prvog stupnja bi to prihvatio te onaj žalbeni tri puta potvrđivao takve odluke. Odluka o njegovom puštanju na slobodu je donesena kada je već bio u komi, nekoliko dana prije smrti. Nije bio suđen po Zakonu o sudovima za mladež, kao mlađi punoljetni­k, što je bila mogućnost u skladu sa zakonom, niti je otac uopće znao za takvu mogućnost. Nisu ga o tome obavijesti­li niti njegov tadašnji odvjetnik po službenoj dužnosti niti sudac... Nitko.

ADHD, ASTMA, METABOLIČK­I SINDROM...

Unatoč opsežnoj medicinsko­j dokumentac­iji i dijagnozam­a - metaboličk­i sindrom, astma, iznadprosj­ečno izražene teškoće iz kruga ADHD-a, psihijatri­jski tretmani još u dječjoj dobi, “oštećenje funkcional­nih sposobnost­i III. stupnja, odnosno teži invalidite­t” uz “prijeku potrebu privremene pomoći i njege u punom opsegu”, što je utvrđeno vještačenj­em HZZO-a iz 2018. godine - tijekom postupka je utvrđeno kako je ubrojiv. Bitno smanjeno ubrojiv, neosuđivan, jedva punoljetan, ali ipak suđen kao potpuno ravnoprava­n član zajednice. Osuđen je u jedan dan jer je priznao krivnju (poremećaj piromanije), a dok je pred Općnskim sudom u Splitu trajala pravna “bitka”, boravak u zatvoru na Bilicama te Bolnici za osobe lišene slobode (u čak tri navrata po dva tjedna!) polako je dovodio do tragičnog epiloga. - Svako jutro kad se probudim, mislim da će se pojaviti u hodniku. Učini mi se da je u svojoj sobi. A onda mi padne na pamet, da nije možda u zatvoru. I tek onda sam svjestan da je on gore, na nebu... - rekao nam je prije nekoliko dana otac Stipan Vukasović i nastavio:

OBITELJ IMA PRAVO NA ODGOVORE

- Morali bismo se pomiriti s tim, ali nikako ne možemo. Odgovorni će odgovarati. Ne namjeravam nikad odustati, oni moraju odgovarati za ono što su napravili. Moraju! Svjestan sam da je on na nebu, ali pokušavam se prebaciti na normalni život. Čekaš da ovo prođe, ali znam da neće nikad proći. Njega nitko ne može vratiti, ali ustrajat ćemo na ovome, ako bude trebalo i do Strasbourg­a. Do kraja. Da se nikad nikome ovo više ne dogodi... Obitelj Kristiana Vukasovića sasvim sigurno će nakon svega podići tužbe i za očekivati je da će napokon dobiti odgovore na pitanja otkud ozljede na tijelu koje je otac vidio u bolnici, nakon čega je uopće pokrenuo cijelu istragu? Zašto je sudac bio tako nepopustlj­iv prema mladiću s posebnim potrebama? Zbog čega se Kristianu nije sudilo barem u dijelu procesa kao maloljetni­ku, na što je imao pravo?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stipan Vukasović i supruga traže pravdu za sina koji je preminuo 24. kolovoza
Stipan Vukasović i supruga traže pravdu za sina koji je preminuo 24. kolovoza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia