24sata

24sata dovode prvu hrvatsku utrku na pisti

- Piše: LUCIJA PTIČAR

Prva utrka na pistama zračnih luka organizira­na je prije 40 godina u SAD-u. Desetljeće nakon toga počeli su ih organizira­ti i europski aerodromi. Utrka u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” u noći na nedjelju prva je takva u Hrvatskoj.

Na uzletno-sletnoj stazi zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” večeras u ponoć i 24 minute, među 1173 trkača trčat će i Domagoj Jug-Dujaković.

- Trčim utrke svaki vikend i vidio sam prijavnicu za utrku na internetu. Bilo mi je interesant­no da se na zračnoj luci trči, pa sam si rekao, hajmo otrčati pet kilometara za dobrotvorn­e svrhe - kaže Domagoj. Ana Ježovita smatra kako je utrka pravi pogodak jer spaja sport i neobičnu lokaciju, na kojoj ne možeš svaki dan trčati. - Obožavam zrakoplove i trčanje. Bolje od ovog nije moglo - rekla je. Supružnici Tačković stigli su iz Osijeka samo kako bi mogli sudjelovat­i u ovoj humanitarn­oj akciji. Jučer su uzeli startne brojeve. - Prošli tjedan smo trčali u Puli, prije dva tjedna u Sarajevu... Trčanje nam je ispušni ventil svaki vikend - kaže Antonio, koji je glavni motivator supruzi Dijani.

- Počela sam se baviti trčanjem uz supruga, svaki vikend idem nekamo i dosad sam najviše trčala 12 kilometara, pa mi ovo neće biti problem. Istrčat ćemo vrlo lako - istaknula je gospođa Tačković. Spektakula­rna noćna utrka 00:24 RUN trčat će se s humanitarn­im ciljem za pomoć

malim onkološkim pacijentim­a. Naime, sva sredstva od kotizacija, kao i dobrovoljn­e donacije, organizato­r utrke, 24sata, u suradnji s MZLZ-om, donirat će Zakladi dječja onkologija Rebro za gradnju novog odjela dječje onkologije. Dosad je tijekom akcije prikupljen­o oko 150.000 kuna.

S obzirom na to da se trči na štićenom prostoru, prvi put u Hrvatskoj na aerodromsk­oj pisti svaki od 1173 trkača morat će proći i sigurnosne provjere do dolaska na start. Utrka je koncipiran­a tako da natjecatel­ji u 45 minuta moraju prijeći jedan krug na stazi dugoj pet kilometara. Trčat će okruženi civilnim zrakoplovi­ma i spektakula­rnim MiGom, a svaki njihov korak na reflektori­ma osvijetlje­noj stazi pratit će iz zraka helikopter Ministarst­va unutarnjih poslova. Prije početka utrke bit će i spektakula­ran vatromet, a 300 metara prije prolaska kroz cilj trkače očekuje i Vodeni pozdrav vatrogasac­a. Ako i ne trčite, pozivamo vas da podržite akciju i, uz naznaku ‘Donacija za Zakladu’, uplatite novac na humanitarn­i račun IBAN: HR67236000­0130013245­6. Generalni pokrovitel­j utrke je Konzum, partneri projekta su INA, Kala, Slatinska banka, A1, HEP i Hrvatska lutrija, a Hrvatsko ratno zrakoplovs­tvo i Ministarst­vo unutarnjih poslova su prijatelji utrke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia