24sata

U ZAGREBU BI ‘KAZNILI’ TURUDICA

AKO PROĐE, PROĐE Sudska praksa za snimljene prekršaje u vožnji razlikuje se od suda do suda. Svatko tumači svoje

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Sudac Ivan Turudić izvukao se za prebrzu vožnju na sudu u Virovitici. Auto je snimljen u prekršaju i policija ga je po zakonu zamolila da dostavi ime osobe koja je vozila automobil s obzirom na to da ga on koristi i potpisnik je ugovora s leasing kućom.

Turudić je dostavio podatke o supruzi, sinu i tastu, koji također koriste vozilo, ali nije precizirao tko je vozio u trenutku prekršaja jer kaže da se ne može sjetiti. I kako policija nije utvrdila tko je vozio, virovitičk­i sudac Petar Bajan oslobodio je Turudića krivnje. U potpuno istoj situaciji Prekršajni sud u Novom Zagrebu kaznio je odvjetnika Hrvoja Kraljičkov­ića iz Zagreba. Prekršaj je bio drugi, ali i on je dostavio imena dvoje ljudi koji su mogli voziti auto, ali mu ta obrana nije prošla. Kraljičkov­ić je čak išao i na Ustavni sud, ali su oni u ožujku ove godine samo potvrdili presudu. Nakon te odluke Ustavnog suda, Prekršajni sud u Bjelovaru odgovorio nam je da osuđuju sve koji dostave više imena umjesto točno onog tko je vozio. I to se moglo primijenit­i i na Turudića. Sud u Virovitici to nije uradio. Odvjetnik Hrvoje Kraljičkov­ić, koji je podnio ustavnu tužbu i izgubio, te morao platiti kaznu od 1000 kuna, bio je iznenađen informacij­om da je odluka Ustavnog suda u njegovu slučaju postala sudska praksa. Kad smo ga upoznali s biti problema i presudama, te da je on kažnjen za nešto za što je Turudić oslobođen, Kraljičkov­ić je poručio kako smatra da je Turudić u pravu te upozorava na nejednaku sudsku praksu. - Ustavnu tužbu podnio sam jer me kaznio Prekršajni sud u Novom Zagrebu, a samo koju stotinu metara dalje Prekršajni sud u Zagrebu donosio je oslobađaju­će presude. Bio sam uvjeren da će me osloboditi kad sam dostavio imena dviju osoba koje su u vrijeme prekršaja mogle voziti. Dostavio sam i niz primjera oslobađaju­ćih presuda. Obrazložen­je suca da vlasnik vozila mora znati tko ga u svakom trenutku koristi, po meni, ne drži vodu – kaže nam Kraljičkov­ić.

Kad smo mu rekli da je i izmijenjen zakon i sad se odmah kažnjavaju oni koji dostave više imena potencijal­nih vozača, rekao je kako vjeruje da je to učinjeno da bi se smanjili troškovi koje ima država.

 ??  ?? Nisu utvrdili tko je vozio Turudićev auto, pa na kraju nitko
nije kažnjen Odvjetnik Kraljičkov­ić upozorio je na neujednače­na suđenja
Nisu utvrdili tko je vozio Turudićev auto, pa na kraju nitko nije kažnjen Odvjetnik Kraljičkov­ić upozorio je na neujednače­na suđenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia