24sata

O, VADI ME...

JOKER Već peti put Milijan Brkić uspio se izvući na brata. Povjerenst­vo ga neće istraživat­i zbog satova jer su Jozini...

- Pišu: BOGDAN BLOTNEJ, IVAN PANDŽIĆ

Moćni brat Jozo iz Australije opet je izvukao drugog čovjeka HDZ-a i potpredsje­dnika Sabora Milijana Brkića. Ovaj put pred Povjerenst­vom za odlučivanj­e o sukobu interesa, koje je Brkiću puhalo za vratom zbog skupih satova.

Drugog čovjeka HDZ-a snimili su s različitim skupim satovima koje nije prijavio u imovinskoj kartici. Jedan od njih je ronilački sat Oris Aquis Depth Gauge Chronograp­h, a povjerenst­vo neće pokrenuti postupak protiv Brkića jer su prihvatili njegovo obrazložen­je da mu ga je brat Jozo darovao u listopadu 2017. jer se bavi ronjenjem. Brkić je povjerenst­vu istaknuo da ga nije prijavio u imovinskoj kartici jer je brata Jozu pitao je li sat skuplji od 30.000 kuna. A brat mu je odgovorio: “Nije!”.

Priču je potvrdio i sam Jozo, koji uvjerava da ima nekoliko satova koje njegov brat Milijan povremeno nosi jer, tvrdi, žive na istoj adresi, a jedan od tih satova mu je i poklonio.

BRAT MU POSUDIO 1,25 MILIJUNA KUNA

- S obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji registar pokretnih vrijednost­i, povjerenst­vo nije imalo druge mogućnosti nego ukazati povjerenje dužnosniku i njegovu bratu da se ne radi o njegovim satovima, osim jednog darovanog rekla je članica povjerenst­va Tatjana Vučetić. Povjerenst­vo je za tu marku sata doznalo da košta od 15.000 do 28.000 kuna, a obveza je dužnosnika prijaviti pokretninu čija vrijednost prelazi 30.000 kuna.

Kad god je neki problem, Milijan poseže za bratom, kojeg navodi kao izvor prihoda, investitor­a ili vlasnika. Kad je Porezna uprava 2014. godine provjerava­la Brikća zbog sumnji na nesrazmjer imovine i ostvarenih primitaka, Milijan je tvrdio da mu je brat Jozo tijekom 2010. i 2011. dao čak 1,25 milijuna kuna pozajmice. Tako piše u dokumentim­a Porezne objavljeni­ma 2018. godine. Iako je time opravdao svoje prihode i priložio ugovore, nema pisanog traga tog novca jer je iznose dobio u gotovini.

MILIJAN VOZI JAGUAR, ALI BRAT JE VLASNIK

Jozo je svjedočio i da je njegov, a ne Milijanov, novac bio u stambenom projektu Opatovina projekt. Riječ je o golemom stambenom naselju koje je trebalo niknuti na zapadu Zagreba, a koje je istraživao Uskok u istrazi o izvlačenju novca iz Karlovačke banke.

Proširenje i obnovu obiteljske kuće Brkićevih u Hercegovin­i opet je financirao brat Jozo.

- Brat je sve financirao, a vidjeli su mene na gradilištu jer je on bio u Australiji - objasnio nam je tad Milijan Brkić.

Iako je upravo on po Zagrebu i Hercegovin­i vozio 25 godina stari Jaguar, koji nije prijavio u imovinskoj kartici, na pitanje zašto odgovorio je da je u vlasništvu - brata Joze.

Jozo Brkić inače se predstavlj­a kao uspješan poduzetnik koji je u Australiji zaradio novac na distribuci­ji Cedevite i nekretnina­ma. No tvrtke koje je imao nismo uspjeli pronaći kao aktivne u australsko­m registru.

 ??  ??
 ??  ?? Skup sat na ruci Milijana Brkića zapazili su novinari ovog ljeta. Iako se spekuliral­o da je tržišna vrijednost sata 35.250 kuna, Milijan Brkić pravdao se da je sat rabljen i da mu ga je poklonio brat Jozo. Tjednik Nacional objavio je početkom rujna fotografij­u Jaguara koji je Milijan Brkić vozio po Zagrebu i Hercegovin­i. Milijan nam je potvrdio da je auto bratov, a Jozo je kroz smijeh rekao da ga prodaje za 100.000 eura.
Skup sat na ruci Milijana Brkića zapazili su novinari ovog ljeta. Iako se spekuliral­o da je tržišna vrijednost sata 35.250 kuna, Milijan Brkić pravdao se da je sat rabljen i da mu ga je poklonio brat Jozo. Tjednik Nacional objavio je početkom rujna fotografij­u Jaguara koji je Milijan Brkić vozio po Zagrebu i Hercegovin­i. Milijan nam je potvrdio da je auto bratov, a Jozo je kroz smijeh rekao da ga prodaje za 100.000 eura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia