24sata

PRAVILI SU SE DA SU RIBARI

-

spojili ih pod morem. Bila je obješena preko vitla na rivi lanterne Jadrije te se mogla nategnuti da priječi prolaz, ali i spustiti kad bi neki naši brodovi prolazili - sjeća se Radić. Mreža je tako mogla “uhvatiti” podmornicu, a propustiti brodove. No nije im bilo dovoljno, htjeli su biti sigurni da podmornicu mogu i uništiti. Pa su krenuli improvizir­ati s minama.

MISIJA: UNIŠTITI PODMORNICU

- Podvodne mine bile su usidrene, ali su plutale na dubini od najmanje 15 metara. Bile su tu one veće, do dva puta po 60 kilograma trotila i male, od 10 kilograma, koje smo stavljali u prazne kante Jupola i od milja ih zvali Jupolke - tvrdi naš sugovornik. Sve je bilo u strogoj tajnosti. Električni­m kabelima sve je bilo povezano s osmatračko­m stanicom na Jadriji. Montirali su dinamometa­r koji bi pokazao naprezanje mreže za slučaj da zakvači podmornicu. Time je posao bio završen, kanal zatvoren i nije bilo prolaza. U međuvremen­u predala se vojarna Paninkovac pa su dobili po pušku za svakog vojnika, a našli su i američka samo navodeća protupodmo­rnička torpeda MK44. Njih se inače baca iz helikopter­a, ali naši ronioci nisu ih imali ni na vidiku. Zato su sve to montirali na maleni i spori brodić nalik ribarskom.

- Mi smo glumili ribare. Brod je bio malen i spor, ali gadno naoružan. Unutra je bio opremljen panoramski­m podvodnim lokatorom sličnom radaru za pretraživa­nje dna. Sami smo napravili dubinske mine od sanduka eksploziva, a upaljače za minu improvizir­ali smo od šprice injekcije koja je radila na principu tlaka, kao hidrostats­ki upaljač. To nam je trebalo dati nešto vremena za odmaknuti se u sukobu s podmornico­m, ali svima nam je bilo jasno da, kad do toga dođe, ne bi dobro prošli.

SVATKO OTIŠAO SVOJIM PUTEM

No bio je rat, ginulo se i bilo nam je važno da se ni podmornica ne izvuče - kaže nam Radić. Da su je uhvatili, ne bi imala šanse protiv torpeda koji juri 30 kilometara na sat. Nakon osiguranja kanala štitili su bitnice Zečevo, Žirje i Smokvicu te Miljevački plato. Od 1992. godine potpali su pod Hrvatsku ratnu mornaricu, a kad se sve sljedeće godine preselilo u Split, raspali su se i svatko je otišao svojim putem.

 ??  ??
 ??  ?? Nakon što se predala vojarna Paninkovac, dobili su po pušku za svakog vojnika. Hrvatski ronioci našli su i američka samonavode­ća protupodmo­rnička torpeda MK44. Njih se inače baca iz helikopter­a, ali naši ronioci nisu ih imali ni na vidiku. Zato su sve to montirali na maleni i spori brod nalik na ribarski i glumili ribare. Da su uhvatili podmornicu, kažu, ne bi imala šanse protiv torpeda koji juri 30 kilometara na sat.
Nakon što se predala vojarna Paninkovac, dobili su po pušku za svakog vojnika. Hrvatski ronioci našli su i američka samonavode­ća protupodmo­rnička torpeda MK44. Njih se inače baca iz helikopter­a, ali naši ronioci nisu ih imali ni na vidiku. Zato su sve to montirali na maleni i spori brod nalik na ribarski i glumili ribare. Da su uhvatili podmornicu, kažu, ne bi imala šanse protiv torpeda koji juri 30 kilometara na sat.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia