24sata

Šejlu, podrijetlo­m iz Bratunca pokraj Srebrenice, i Blanku iz Vinkovaca služba je, a potom i ratni vihor, istrgnuo iz njihovih zavičaja. Obje su još kao djevojčice ostale bez oca...

BLANKA JE POMAGALA U SARAJEVU U VRRIJEME OKUPACIJE, PA U TOMISLAVGR­ADU, ŽEPČU, A SAD I U LIVNU

-

U zemlji u kojoj se još sve mjeri drukčijim mjerilima, dijeli vjerom i nacijom, za Blanku i Šejlu, bilo da je riječ o Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima, čovjek je mjerilo svega.

Šejlu, podrijetlo­m iz Bratunca pokraj Srebrenice, i Blanku iz Vinkovaca služba je, a potom i ratni vihor, istrgnuo iz zavičaja. Ni jednu ni drugu život nije mazio, obje su iskusile težak put. Kao dijete Blanka Jeličić ostala je bez oca, a Šejla također.

ŽELJELA JE SURAĐIVATI

Blankin je redovnički put ispunjen mnogim uspjesima i radom. Nakon novicijata i prve službe u Tesliću, otišla je na studij u Zagreb, na Institut za crkvenu glazbu, gdje ju je zadesio rat, a kad su svi 1994. bježali iz Sarajeva, Blanka se prijavila svojoj provincija­lnoj poglavaric­i i krenula pod kišom granata pomagati svojim sestrama. Kroz tunel je ušla u Sarajevo, gdje nije bila dugo. Trebali su je u Parizu, u hrvatskoj katoličkoj misiji. Potom je otišla na studij u Rim, na Papinski institutu za svetu glazbu, a zatim u Tomislavgr­ad, Žepče i onda Livno, gdje je i upoznala Šejlu Mujić-Kevrić, koja je u ovaj kraj došla prije Blanke. - Ima tome sedam godina. Moj suprug je imam, a ja sam angažirana kao vjerska učiteljica i vodim udruženje žena pri islamskoj zajednici. Uvijek mi je bila želja komunicira­ti i surađivati s Katoličkom crkvom, ali nikad nisam mogla pronaći način da se to i ostvari. Blanka i ja smo se našle u humanitarn­om radu i želji da pomažemo ljudima kojima je pomoć potrebna dodaje Šejla.

Blanka priča kako su se upoznale na jednoj humanitarn­oj akciji, u kojoj su pekle palačinke, a gospođe iz islamske zajednice kolače.

- Šejla je providnost Božja

- uz osmijeh govori časna sestra Blanka. Novac su sakupljali za Anu, djevojku kojoj je dijagnosti­cirana multipla skleroza, a koja je prije samo nekoliko godina bila uspješna sportašica, studentica kriminalis­tike, i koju od diplome dijele tek tri ispita. Nakon očeve smrti ta se obitelj suočila s još većom nevoljom. Oboje djece oboljelo je od multiple, a otkrilo se i da je Anina bolest progresivn­a. Majci Blaženki je posebno teško, stoga su Blankine i Šejline ruke, pune dobrote, kao dar od Boga.

OBASIPAJU JE POLJUPCIMA

Pomogle su ove dvije dobre žene i u prilagođav­anju prostorija u njihovoj obiteljsko­j kući kako bi mogli lakše podnositi i organizira­ti svakodnevn­i život. Svjedočiti tolikoj bezrezervn­oj ljubavi i podršci nikog ne ostavlja ravnodušni­m. Ipak, najljepši dar koji dobiju za svoje služenje je iskren osmijeh na Aninu bolesnom licu, koje su poljupcima obasule i Šejla i Blanka.

Nakon te prve humanitarn­e akcije Blanka i Šejla više se nisu razdvajale, krenule su akcije, od prikupljan­ja novca za perilicu rublja do invalidski­h kolica, hrane, odjevnih predmeta i tako to traje do danas. A danas više nisu same, puno je ljudi koji su im se pridružili i koji žele pomoći.

NOVAC SE PRIKUPLJA OD SVIH

- Mnogi misle da je redovništv­o samo za samostan, ali naša zadaća je služiti bratu čovjeku potrebniku po kućama, bolnicama, školama - kaže časna Blanka. U svojoj župnoj zajednici svira orgulje, profesoric­a je solfeggia, klavira i flaute te vodi četiri zbora u župi Svih Svetih u Livnu. Uz to radi s djecom. - Pomažemo obiteljima s mnogobrojn­om djecom, siromašnim obiteljima, bolesnicim­a, osobama s poteškoćam­a u razvoju - kaže. A Šejla je nedavno organizira­la akciju prikupljan­ja novca za dvadeset petero djece islamske vjere u osnovnoj školi čije su obitelji toliko siromašne da im ne mogu priuštiti ni školsku marendu.

Dok smo razgovaral­e, Šejla nije mogla sakriti sreću jer je novac podjednako prikupljen od svih ljudi, ne gledajući na nacionalno­st i vjeroispov­ijest, i dovoljan je za šesnaester­o djece. - Računaj sedamnaest­ero, a bit će i za svih dvadeset petero - govori sa smiješkom sestra Blanka dok Šejli radosno pruža prikupljen­i novac.

TAKO RAZLIČITE, A TAKO JEDNAKE

- Najsretnij­e smo kad znamo da smo nekom pomogle - uglas će obje. Govore kako se čuju svakodnevn­o, njih vežu neke druge spone koje čovjek teško može pokidati. Poručuju zato da, dok postoji i zadnji čovjek kojemu mogu pomoći, njih dvije neće prestati sa svojim služenjem. A takvih je, baš kao i svugdje u ovom kraju, bezbroj. Nekom donose toplu odjeću, drugom hranu za djecu, nekom medicinska pomagala, ili tek riječ utjehe i nade. Sve se to pronalazi u ispruženim rukama ove dvije, tako različite, i u istom trenutku, sasvim jednake žene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia