24sata

Naučite kako u vrtu uzgojiti kvalitetne biljke bez okopavanja zemlje i usput uštedite svoje vrijeme

- Piše: MIHAELA DRAGIČEVIĆ

Ponekad je najbolje što možete napraviti - pustiti stvari na miru da teku svojim tokom, a to pravilo se odnosi i na vrt. Najbolje što možete učiniti za vrt je da ga ne orete i obrađujete, a takav uzgoj znači i manje posla za vas, tvrdi Shawna Coronado, autorica knjige “101 Gardening Hacks: Eco-friendly Solutions to Improve any Garden”.

Prekopavan­je i okretanje zemlje ubija mikrobe koji žive ispod zemlje i doprinose zdravijem korijensko­m sustavu jer žive u simbiozi s korijenjem.

U žličici zdravog tla nalaze se milijarde bakterija, milijuni gljivica, tisuće praživotin­ja i mnoštvo drugih nematoda i organizama. Autorica kaže da je za uzgoj kvalitetno­g vrta koji nećete morati obrađivati važno da prvo počupate korov, a zatim slijedite upute.

- Na golo tlo stavite sloj truloga gnoja ili komposta debljine pet centimetar­a i pritom ne okrećite zemlju. Zatim iskopajte rupe za sadnju svojih biljaka. Tijekom prve godine vrt obogaćujte prirodnim gnojivom kao što su ostaci piljevine, borove iglice, trulo lišće ili slama. Nakon berbe na kraju sezone ne čupajte biljke iz korijena nego odrežite stabljike do zemlje, a korijen ostavite da prezimi i na kraju istrune. Kompostira­jte odrezane biljke - savjetuje autorica i dodaje da sljedeće godine prilikom sadnje vrt prekrijete slojem komposta debelim pet centimetar­a.

- Kad sadite novo povrće i biljke, ako vam korijenje od prethodne godine blokira područje za novu biljku, izvadite ga. Obavezno zarotirajt­e usjev tako da nijedna biljka od prethodne sezone ne bude zasađena na istome mjestu u tekućoj godini - napominje autorica. U trećoj godini sadnje slijedite iste upute kao za drugu godinu. U četvrtoj godini sadnje slijedite iste upute, ali umjesto borovih iglica i lišća dodajte svježi sloj zemlje. Pete godine slijedite iste upute, ali dodajte sloj truloga gnoja umjesto sloja zemlje. Šeste godine napravite sve isto, ali umjesto truloga gnoja stavite sloj komposta. Svake godine nastavite posipati kompost, “prirodni kompost” (npr. lišće), zemlju i trulo gnojivo, a da nikad ne prekopate i preokrenet­e zemlju.

Autorica u knjizi pojašnjava i za što služi pojedini sloj: - Trulo gnojivo je odličan dodatak vašem tlu - ono povećava mikrobe i općenito stvara stabilnije okruženje za vaše korijene. Ne brinite se, kompostira­ni gnoj nema gadan miris. Prije kupnje stajskoga gnojiva obavezno pitajte koliko je dugo stajalo. Potrebno je najmanje šest mjeseci da sjeme korova i patogeni umru na hrpi čija je temperatur­a jezgre bila između 60 i 65°C barem 30-60 dana u tom periodu. Za uzgoj vrta važno je i ‘prirodno gnojivo’ - ono suzbija korov, zadržava vlagu i hladi korijenje, a njegova razgradnja opskrbljuj­e biljke mikronutri­jentima. Budući da stalno gušite korov kompostom i gnojivima, on će se ‘boriti za život’ u vašem vrtu. A neometano, obogaćeno tlo, zahtijevat će puno manje gnojiva za uzgoj kvalitetni­h biljaka - kaže.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia