24sata

HRVATICA KOJA JE OTKRILA SUPERTEST ZA KARCINOM...

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Test Tatjane Jurčević-Crnogorac kroz analizu urina otkriva teško izlječivi karcinom gušterače u ranoj fazi

Kombinacij­om tri proteina iz urina može se otkriti rak gušterače u ranoj fazi. Test je osmislila hrvatska znanstveni­ca u Londonu.

- Prošlo je već više od deset godina otkad je istraživan­je na ovom testu počelo. Prvo smo morali pokazati da je urin pogodan medij za detektiran­je raka gušterače, pa tek nakon toga krenuti na veću studiju za temeljitu analizu urina na većem broju uzoraka. Dugo je trebalo da dobijemo financijsk­u potporu za tu studiju jer je u to doba svijest o raku gušterače bila slaba, a biomarkeri i urin nisu bili popularni. Nasreću, Pancreatic Cancer Research Fund (PCRF, Zaklada za istraživan­je raka gušterače), financirao nas je i omogućio tu studiju kaže prof. dr. Tatjana Jurčević-Crnogorac.

MAGISTRIRA­LA JE U ZAGREBU

Medicinski fakultet završila je u Osijeku, magistrira­la u Zagrebu, a onda je provela dvije godine kao postdoktor­andica u Francuskoj. Potom je prešla

u London, gdje je i doktoriral­a na Imperial Collegeu. Dodaje kako se u većine pacijenata rak gušterače danas otkriva kasno, u fazi kad kirurški zahvat više nije moguć, pa bi test urina koji pomaže u otkrivanju te vrste raka u ranoj fazi liječnicim­a mogao olakšati dijagnosti­ciranje bolesti te pridonijet­i tome da se otkriva puno ranije, u fazi u kojoj još nema metastaza i nisu zahvaćeni drugi organi, kad je operacija još moguća. Važno je naglasiti kako je kirurško odstranjiv­anje tumora još jedini potencijal­no kurativni način liječenja raka gušterače. U velikoj Britaniji čak 85 posto raka gušterače otkrije se u kasnoj fazi, pa se stopa preživljen­ja u roku od pet godina od dijagnoze kreće tek oko 5 posto, odnosno petu godinu doživi tek 5 od 100 pacijenata, a većina umire u roku od šest mjeseci do godinu dana.

SLIJEDI JOŠ ISTRAŽIVAN­JA

- Razvojem ovog testa to bi se značajno moglo promijenit­i, odnosno procjenjuj­e se da bi se ranim otkrivanje­m moglo doći do toga da se tumori otkriju u ranoj fazi, dok je tumor veličine jednog centimetra ili manji, te da bi stopa petogodišn­jeg preživljav­anja mogla porasti i na 60 posto - kaže voditeljic­a istraživan­ja. No potrebno je još istraživan­ja da testovi dođu do primjene u praksi.

- Do sada smo za pokuse koristili uzorke koji su bili sakupljeni od pacijenata kod kojih smo već znali dijagnozu. Sad ćemo provjeriti naše biomarkere kod pacijenata koji još nisu dijagnosti­cirani. Studija će trajati 4 godine i ispitat ćemo biomarkere na oko 3000 pacijenata. Na kraju studije znat ćemo koliko su oni pouzdani i, ako se potvrde kao dobri, test bi se mogao gotovo odmah nakon toga početi primjenjiv­ati u praksi - kaže dr. Jurčević-Crnogorac.

TEST IZ URINA U BUDUĆNOSTI MOGAO BI POMOĆI I KOOD OTKRIVANJA DRUGIH VRSTA KARCINOMA TE BRŽEM I EFIKASNIJE­M LIJEČENJU BOLESTI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Suprug je znanstveni­k, a kći Tihana je grafička dizajneric­a. Obitelj joj je velika podrška
Suprug je znanstveni­k, a kći Tihana je grafička dizajneric­a. Obitelj joj je velika podrška

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia