24sata

NIKO ME NAUČIO DA BAŠ NIKAD NE ODUSTAJEM

NAGRADA ‘LUKA RITZ’ Koliko je dobro srce Nike Radujković­a (15), davno se uvjerio i njegov najbolji prijatelj Joud Aboud (14) iz Sirije

- Piše: PAULA OSOJNIK

Joud me na neki način uvijek poticao da budem bolji čovjek i da pomažem. Najbolji smo prijatelji, ma i više od toga. Mi smo poput dva brata, priča nam Niko Radujković (15), učenik Prirodoslo­vne škole Vladimira Preloga, koji je ove godine osvojio nagradu “Luka Ritz”.

Za nagradu ga je prijavila vjeroučite­ljica Lana Špiljak Fruk (42) iz zagrebačke Osnovne škole “Ivan Merz”, koju su Niko i Joud pohađali.

- U razgovoru s ravnatelje­m zaključila sam da Niko zaslužuje nominaciju zbog svoje angažirano­sti i uključenos­ti u mnogobrojn­e projekte. Činjenica da je Jouda Abouda (14), dječaka iz Sirije, brzo i uspješno integrirao u društvo, bila je samo dodatan plus - priča nam Špiljak Fruk. Niko je prvog dana nastave u 2. razredu osnovne, prije sedam godina, na školskom dvorištu spazio novog učenika - Jouda, koji je te godine stigao u Hrvatsku iz Sirije. Odmah su pronašli zajednički jezik.

- Prišao sam mu i na engleskom ga pitao kako se zove, koliko ima godina i igra li nogomet. Sve nakon toga je povijest - smije se Niko. Prije nego što je upoznao Jouda, dane je većinom provodio u igri s prijatelji­ma u rodnom kvartu Trnje, a nogomet je bio neizostava­n dio odrastanja. I Joud je volio nogomet, pa su dečki odmah “kliknuli”. - Jednostavn­o smo se našli. Kad bi Niku netko pitao poznaje li me, on bi uvijek rekao: ‘Da, to mi je prijatelj’. Nije me šikanirao, osjećao sam se skroz prihvaćeno. Kroz godine smo postali najbolji prijatelji - priča nam Joud.

U osnovnoj školi nalazili bi se svaki dan nakon škole da zaigraju nogomet, a kad je raspored “stisnuo”, druženja bi prebacili na petak popodne. Tu tradiciju održavaju i danas. - Svaki dan se čujemo i dopisujemo, a baš svaki vikend se nađemo na porciji fuce - ističu. Niko, koji igra lijevog beka u NK Lokomotivi, iznimno je posvećen humanitarn­om i volontersk­om radu. Mlađi je savjetnik pravobrani­teljice za djecu, pa je pokrenuo suradnju između kampanje “I ja želim čitati”, za pobuđivanj­e svjesnosti o disleksiji, i Ureda pravobrani­teljice. Joud se pronašao u boksu, koji trenira tri godine.

- Obećao mi je da će postati profesiona­lni boksač ako ja ostvarim profesiona­lnu nogometnu karijeru. Tako da, nema nam druge nego prionuti na posao - zaključuje Niko.

NOGOMET I HUMANITARN­I RAD

NK LOKOMOTIVA Niko odmalena igra nogomet i član je hrvatske reprezenta­cije U-16. Uz to, mlađi je savjetnik pravobrani­teljice za djecu.

 ??  ??
 ??  ?? Joud s ponosom nosi dres NK Lokomotive, u kojoj igra Niko
Joud s ponosom nosi dres NK Lokomotive, u kojoj igra Niko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia