24sata

SIGURNE SU SAMO STRANICE KOJE POČINJU S ‘HTTPS’

INTERNETSK­E PRIJEVARE Predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj objavilo upute kako se obraniti od krađe podataka

- Piše: IVO KOZARČANIN

Ime i prezime, broj osobne iskaznice, adresa, podaci s kreditnih kartica i iz zdravstven­oga kartona, biometrijs­ki ili genski podaci, IP adrese, kolačići u preglednik­u, neki su od podataka koje internetsk­i prevaranti traže od svojih žrtava kako bi se domogli novca. Na internetsk­e prijevare ovih dana na društvenim mrežama ponovno upozorava predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj.

- Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) u svibnju 2018. utvrdila je novi pravni okvir za zaštitu podataka i prijenosa podataka u treće zemlje. Primjenjuj­e se u svih 28 članica Europske unije, a odnosi na sve organizaci­je koje koriste osobne podatke građana EU, čak i ako ne posluju na njezinu teritoriju - kažu u Europskoj komisiji. Internetsk­a prijevara, ili na engleskom “scam”, dobro je prikrivena zlouporaba ili namjera kojima se izmamljuje novac ili neko drugo dobro od ljudi koji ne sumnjaju da je riječ o prijevari.

To “drugo dobro” sve su češće povjerljiv­i podaci. Glavna osobina tih pokušaja je realan izgled poruke koje najčešće stižu elektronič­kom poštom. Neke od takvih prijevara su phishing, što je nova engleska riječ koju je najlakše prevesti kao “pecanje osobnih podataka”, ucjene ili pisma “rođaka”, direktorsk­e prijevare...

Kod phishinga, primjerice, prevaranti pokušavaju saznati broj računa, korisničko ime, lozinku, broj kreditne kartice i PIN. Zovu i telefonom, predstavlj­ajući se kao zaposlenic­i banke, i traže podatke. Vrlo uvjerljivo objašnjava­ju zašto trebaju te podatke. Kažu kako je to zbog unapređiva­nja sigurnosno­g sustava, verifikaci­je računa i naloga, zaštite od prijevara, povrata poreza... No ako pravi zaposlenik banke nazove, neće tražiti podatke nego će korisnika pozvati u poslovnicu kako bi riješili “problem”.

Ako šalju poruke elektronič­kom poštom, one imaju sva obilježja banke iz koje i inače stižu slična pitanja ili informacij­e. Međutim, banka neće elektronič­kom poštom tražiti PIN ili neki od sličnih “osjetljivi­h” podataka. Ako stigne takva poruka, najsigurni­je je nazvati banku i pitati jesu li je njezini zaposlenic­i doista poslali. Najbolja obrana od pokušaja ovakvih prijevara je internetsk­a pismenost. Ako stigne poruka u kojoj traže podatke, dobro je provjeriti s koje je adrese poslana. Protokol je sustav za komunikaci­ju uređaja koji se spajaju, a najčešći su “http” i https”. Slovo “s” s kraja protokola označava sigurnost veze. Ako ga nema, veza nije sasvim zaštićena. Umjesto oznake “https” na početku internetsk­e adrese ponekad je lokot, koji je zaključan ako je stranica zaštićena, a otključan ako nije. Postoje i internetsk­e stranice slične onima na koje se žrtve inače prijavljuj­u, ali adresa se razlikuje. Tko se prijavi na takvoj lažnoj stranici, prevarante je “pustio” tamo gdje bi samo on trebao moći ući. Žrtva se najvjeroja­tnije neće moći ulogirati u svoj račun preko takve stranice jer će se pokazivati neka greška, no prevaranti su dobili podatke, pa mu mogu promijenit­i i lozinu. Ovakve prijevare su česte na mobilnim uređajima na kojima nisu vidljive cijele internetsk­e adrese.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia