24sata

HRVATI BAŠ NEZDRAVE NAVIKE NE ČUVAJU SVOJE SRCE

RUŽNA STASTISTIK­A Stopa srčanih udara dvostruko je veća od prosjeka EU

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Svaki osmi stanovnik EU umire od koronarnih srčanih bolesti, objavio je Eurostat. Hrvatska se nalazi na visokom sedmome mjestu EU ljestvice po broju umrlih od srčanih bolesti.

Stopa srčanih udara u Hrvatskoj od gotovo 3000 ljudi na milijun stanovnika dvostruko je viša od EU prosjeka. Najviše je umrlih od srčanih udara u Litvi i Latviji te Mađarskoj, a najmanje u Francuskoj, Španjolsko­j i Nizozemsko­j. Broj umrlih od srčanog udara na milijun stanovnika u Francuskoj je šest puta manji nego u Hrvatskoj.

Muškarci u cijeloj EU od srčanih bolesti umiru dvostruko više nego žene. U gotovo 90 posto slučajeva od bolesti srca umiru stariji od 65 godina. Pušenje, alkohol, nezdrava prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost najveći su rizici za srčana oboljenja.

I sa statistiko­m treba biti oprezan, kaže dr. sc. Iva Sorta Bilajac Turina s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-granske županije. U Hrvatskoj je, pojašnjava, velik udio starog stanovništ­a, za koje su srčane bolesti karakteris­tične, što nas onda svrstava visoko na ljestvicu EU. Brigom o zdravlju, napominje, moguće je za 80 posto smanjiti neželjene smrtne ishode. Primjerice, osoba koja prestane pušiti kroz samo dvije godine može rizik od kardiovask­ularnih bolesti svesti na rizik koji ima i netko tko nikad nije pušio. Jednako tako, kaže stručnjaki­nja, “opća kultura” je pratiti i poznavati svoj indeks tjelesne mase, tlak, masnoće i šećer u krvi, čime se smanjuje rizik od bolesti. BACIMO LI CIGARETE, KROZ SAMO DVIJE GODINE RIZIK OD KARDIOVASK­ULARNIH BOLESTI IZJEDNAČIT ĆEMO S RIZIKOM KOJI IMA NETKO TKO NIKAD NIJE PUŠIO DVOSTRUKO VIŠE MUŠKARACA NEGO ŽENA U EU UMIRE OD KORONARNIH SRČANIH BOLESTI - 1620 MUŠKARACAW NA SVAKI MILIJUN MUŠKARACA, A 870 ŽENA NA MILIJUN ŽENA S 470 SRČANIH UDARA NA MILIJUN STANOVNIKA, FRANCUSKA JE DRŽAVA S NAJBOLJOM SRČANOM STATISTIKO­M U EUROPSKOJ UNIJI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia