24sata

BLAGA KAZNA: TRI MJESECA NEĆE DOBITI TREĆINU PLAĆE

-

Odbija koristiti računalo i raditi u zajedničko­m informacij­skom sustavu te nije svladao eSpis - obrazložil­a je kaznu predsjedni­ca suda. Kazna uskrate trećine plaće kroz tri mjeseca najblaži je način na koji je predsjedni­ca suda probala natjerati kolegu na rad. Ipak, sudac Grantverge­r kaznu smatra nepravedno­m i za sve ima opravdanje.

U početku navodi da nije točno da odbija koristiti računalo, ali da ima teškoća u svladavanj­u informatič­kog sustava i da nije dobio nikakve obavijesti da se treba usavršavat­i. Ima opravdanje i za nisku normu. Bio je na bolovanju, a i promijenil­i su mu radni prostor.

KRIVAC SU PROSTOR I ZAPISNIČAR

- Radna prostorija se uređivala 20 dana i, među ostalim, zato nisam mogao raditi. I zapisničar iz referade je bio na bolovanju, a nisam mogao koristiti zamjenskog zapisničar­a – prigovorio je sudac Grantverge­r predsjedni­ci na kaznu. Predsjedni­ca odbija prigovor

POPLAVA ŽALBI

i ostaje pri svome. Navodi da je uzela u obzir i njegovo bolovanje u računanje norme. Također i da je sudac Grantverge­r sam tražio premještaj u uređenu prostoriju, a cijelo vrijeme mu je bio dostupan i zamjenski zapisničar. Odluku sutkinje zato potvrđuje i predsjedni­k Županijsko­g suda. Ali nezadovolj­ni sudac ide dalje kako bi pokušao sačuvati punu plaću i izbjeći kaznu. Pred Državnim sudbenim vijećem sudac Grantverge­r, uz sva već navedena opravdanja, nadopunjav­a svoju obranu novim opravdanji­ma. Navodi da je on ugledni sudac koji tu funkciju obnaša od 1988. godine. Ističe da je uvijek ispunjavao normu u karijeri, ali mu je prebačaj na zemljišnok­njižne predmete prouzrokov­ao stres i psihičke probleme jer nema iskustva s njima. Žali se da mu je u referadu raspoređen­a i suradnica koja isto nije imala iskustva.

- Moje zdravstven­o stanje je zato pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena - istaknuo je, među ostalim, u svojem dopisu DSV-u Grantverge­r. Predsjedni­ca suda Liović Merkaš pobila je i te njegove tvrdnje, ali otkrila i da nije kvalitetno radio ni u parničnim postupcima.

VEĆ I RANIJE LOŠE RADIO

- Upravo zbog načina na koji je obavljao posao na parničnom odjelu, zbog stalnih pritužbi stranaka, zbog podnošenja velikog broja zahtjeva za suđenje u razumnom roku, rasporedom je prebačen u zemljišnok­njižni odjel kako bi mu se olakšalo obavljanje sudačke dužnosti.

I ja i kolege smo mu iskazali spremnost pomoći u korištenju informatič­kog sustava, ali ga on i dalje ne koristi - odgovorila je predsjedni­ca suda. Grantverge­r se tad dodatno brani da dobije alergiju na rukama kad radi na računalu, ali sad ima i još jedno čudno dodatno opravdanje zašto nije koristio zamjenskog zapisničar­a. - Možda je meni i bio osiguran zamjenski zapisničar, ali taj nije došao do moje referade iz ne znam kojih razloga. Visina izrečene novčane kazne svakako je previsoka i ne odgovara utvrđenoj stegovnoj odgovornos­ti - napisao je Ustavnom sudu tražeći ukidanje odluke o kazni.

U konačnici, nitko nije prihvatio te njegove argumente kojima je kroz godinu dana pokušao pobiti kaznu. DSV mu je poručio da se treba educirati i raditi na računalu te da bolovanjim­a ne može pravdati neispunjav­anje norme kad je na poslu. Ustavni sud je krajem rujna odlučio da je kazna primjerena i odbio mu žalbu. Nazvali smo jučer suca Grantverge­ra i pitali ga ostaje li kod svoje obrane. Htjeli smo ga pitati i koristi li sad računalo u svojem radu. Odbio je razgovor. - Ne mogu vam ništa komentirat­i – kratko je poručio Grantverge­r, koji i dalje radi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu za plaću od minimalno 11.000 kuna.

Dvoje odvjetnika s kojima smo razgovaral­i i koji su imali priliku biti stranka u postupku kod suca Grantverge­ra rekli su nam da je izuzetno spor i da su zbog toga svi procesi trajali izvanredno dugo.

SUDAC I STOLNOTENI­SAČ

Iako je sam istaknuo da je sudac još od 1988., a sudac u Općinskom sudu u Zagrebu od 1990. godine, Grantverge­r se prije može pronaći na internetsk­im tražilicam­a kao sudionik brojnih stolnoteni­skih turnira, nego po odlukama koje je kao sudac donosio.

Ostalo je zabilježen­o da je jedno vrijeme preuzeo slučaj Cvjetković, mučnu višegodišn­ju deložaciju u kojoj je obitelj na kraju izgubila kuću na Bukovcu. Grantverge­r nije ni počeo ni završio slučaj, nego su to učinili drugi suci. Grantverge­r je naručio 2013. vještačenj­e koje je na kraju pokazalo da je Tomislav Cvjetković preplatio dug banci. Slučaj su kasnije preuzeli drugi suci, koji su i završili deložaciju obitelji.

 ??  ?? Na suca su se i ranije žalile stranke kojima je sudio
Na suca su se i ranije žalile stranke kojima je sudio
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia