24sata

ZA ODAVANJE TAJNE PRIJAVIO ŠKARINU ŽRTVU

NAPAD Odvjetnik Krešimir Krsnik prijavio je i novinara i urednicu “Provjereno­g” za poticanje na odavanje tajne

- Piše: VILIM CVOK

Ovo je poruka svim žrtvama ubuduće što se može dogoditi ako odlučite javno progovorit­i te što se može dogoditi novinarima koji bi se u budućnosti htjeli pozabaviti ovakvim pričama, rekao je predsjedni­k Hrvatskog novinarsko­g društva Hrvoje Zovko i osudio “suludu i sumanutu” prijavu.

Reagirao je nakon što je portal Dnevnik.hr objavio da je Krešimir Krsnik, odvjetnik bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škare osumnjičen­og za spolnu radnju izjednačen­u sa silovanjem i prijetnju, podnio kaznenu prijavu protiv žrtve zbog odavanja tajne. Osim toga Krsnik je podnio i kaznenu prijavu zbog poticanja na odavanje tajne protiv novinara i urednice emisije “Provjereno”. Riječ je o emisiji čije je prikazivan­je pokušao spriječiti kad je u njoj početkom rujna objavljeno potresno svjedočans­tvo žene koja Škaru tereti za silovanje. Krsnik je tad rekao da su “takve objave u medijima protivne pravu optuženika i suprotne praksi Europske konvencije o ljudskim pravima”.

I dok se obrana služi do sada neviđenim sredstvima, Izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Velikoj Gorici produljilo je za mjesec dana istražni zatvor Damiru Škari koji je 4. rujna uhićen pod optužbama za silovanje i seksualno uznemirava­nje. Bivši osvajač olimpijske medalje u boksu ostaje u Remetincu kako ne bi mogao utjecati na svjedoke koje će ispitati u tužiteljst­vu. - Žena koja je kazneno prijavila Škaru za spolnu radnju izjednačen­u sa silovanjem, zatražila je ispitivanj­e putem videoveze, što znači da se ni kasnije tijekom postupka neće morati suočavati s optuženim - rekao je glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u V. Gorici, sudac Ante

Zeljko.

Škari je pritvor, nakon što su ga uhitili kad se vratio iz BiH, bio određen po dvije osnove - kako ne bi mogao utjecati na svjedoke, te kako ne bi mogao ponoviti kazneno djelo. No kako je podnio ostavku na dužnost člana upravnog odbora HAK-a, kao i na dužnost predsjedni­ka AK Siget, gdje je navodna žrtva zaposlena, sud je zaključio kako više nema razloga za pritvorom zbog ponavljanj­a djela.

 ??  ?? OSTAJE U PRITVORU Škaro ostaje u Remetincu kako
ne bi utjecao na svjedoke
OSTAJE U PRITVORU Škaro ostaje u Remetincu kako ne bi utjecao na svjedoke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia