24sata

‘AKO RODITELJI DJECI USKRAĆUJU CJEPIVO, KRŠE NJIHOVA PRAVA’

BOLJA ZAŠTITA Pravobrani­teljica zahtijeva pet promjena Kaznenog zakona. Struka se ne slaže

-

Prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlj­a jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstven­u uslugu koja mu je potrebna kako bi mu se pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja, stoji u priopćenju pravobrani­teljice za djecu Helence Pirnat Dragičević. Pravobrani­teljica zahtijeva pet promjena Kaznenog zakona, među kojima je i da se počinitelj­e seksualnog nasilja nad djecom adekvatnij­e kažnjava i nadzire, te da se promijeni zakon koji se odnosi na Povredu djetetovih prava.

- Nikada nismo tražili da se odbijanje cijepljenj­a kažnjava zatvorom, već smo predložili da se zakonom pojasni da i grubo zanemariva­nje djetetovog zdravlja, što uključuje i uskraćivan­je cijepljenj­a djetetu, predstavlj­a ozbiljnu povredu prava djeteta - navode iz Ureda. Dodaju kako u takvim slučajevim­a druge metode uvjeravanj­a i prisile roditelja ne daju rezultate te da “prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlj­a jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstven­u uslugu koja mu je potrebna kako bi se djetetu pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja.” Iako je ministar pravosuđa Bošnjakovi­ć rekao da mu prijedlozi pravobrani­teljice “na prvu” zvuče logično, dio javnosti i medicinske struke ih ne odobrava. Pojašnjava­ju da su inkriminac­iju kaznenog djela zanemariva­nja zdravlja djeteta predložili kako bi se izbjegle nedoumice u tumačenju tog članka Kaznenog zakona.

- Slanje roditelja u zatvor bilo bi korištenje nuklearnog oružja - poručio je s panela o cijepljenj­u Panos Kanavos, izvanredni profesor za međunarodn­u zdravstven­u politiku Londonske škole ekonomije i političkih znanosti. Objasnio je da bi prvo trebalo pokrenuti kampanju javnog zdravstva i podsjetiti roditelje na njihovu dužnost da cijepe djecu. (po, kdh)

 ??  ?? Nisu tražili da se odbijanje cijepljenj­a kažnjava zatvorom
Nisu tražili da se odbijanje cijepljenj­a kažnjava zatvorom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia