24sata

‘NEKA NAM PLATE ATOMSKO SMEĆE’

Stanovnici Dvora na Uni zabrinuti su zbog najava da se na Trgovskoj gori treba graditi nuklearno odlagališt­e

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Imamo mi dovoljno naših sranja i bez nuklearnog otpada, ali ne bojimo ga se. Imamo sto godina, čega ćemo se bojati, galami postariji muškarac na pragu birtije u Dvoru na Uni. Krenuo je u zahod, ali se u međuvremen­u predomisli­o.

- Europa nam diktira standarde današnje nauke. Ne može to tako - neumorno viče ovaj Ciceron. - Ajde, bogati, više u WC, pusti ljude na miru - dobacuju mu trezveniji kolege sa stola. Galamdžija se poslušno udaljava, a drugi, tiši gost u kafiću se javlja za riječ.

- Ako nadležni kažu da je to u redu, onda je u redu. Ali zašto i mi ne bismo dobili nešto od toga? Bio sam ja u Zagrebu, vidio sam. Predsjedni­k mjesne zajednice mi je pričao kako svaki stanovnik koji živi u blizini odlagališt­a ima 1500 kuna od toga. E sad, ako već taj nuklearni otpad mora doći ovdje, zašto to ne iskoristit­i? - razumno je zapitao i sebe i ostale goste.

‘PRODAT ĆE SE ZA SITNU LOVU’

- Ma naš narod to neće iskoristit­i. Naš načelnik općine će se prodati za neku sitnu lovu i onda će ovi u Zagrebu to pobrati. Ovdje nema standarda, jebo ti naše standarde - dobacio mu je jedan cinik.

Za govornicu staje drugi muškarac, s ruba kafića.

- Radna snaga bi trebala biti odavde, a ne uvozna. Mi smo mali lopovi, ali ovi u Europi su skup ekstremnih lopova iz svih država - zaključuje euroskepti­k. Nitko mu ne kontrira.

Ova crtica iz birtije zorno ocrtava stav domaćeg svijeta prema nadolazeće­m nuklearnom otpadu iz Krškog i cijele Hrvatske. Nije im baš drago što će živjeti u blizini radioaktiv­nog smetlišta, ali ako već moraju, onda neka barem zarade koju kunu od toga. Ima i pobunjenik­a, ali čini se kako njihove riječi ne padaju na plodno tlo. Milan Čalić, vijećnik iz općinskog vijeća, jedan je od neposlušni­ka. Uporno tvrdi da je još prošle godine izmjenama prostornog plana odlučeno kako će se tu odlagati atomsko smeće.

PROSTORNI PLAN

- Prostornim planom se dalo ovlaštenje županiji i Vladi da odlučuju u ime građana iako su se oni po mjesnim odborima jasno izjasnili da su protiv. Na sjednici u ožujku prošle godine bio je i čovjek iz Fonda za zbrinjavan­je nuklearnog otpada da nam tumači kako to nije konačno te da nije opasno ni zabrinjava­juće - prepričava nam ljutiti Čalić.

Upravo u tome i jest problem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lokalno stanovništ­vo prosvjedov­alo je nakon najava o gradnji odlagališt­a
Lokalno stanovništ­vo prosvjedov­alo je nakon najava o gradnji odlagališt­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia