24sata

MANDARRINS­KA DIJETA

VOLI IH I PREMIJER Sočno voće potiče gubitak masnoća, a to zna i predsjedni­k Vlade, koji je, jedući mandarine, izgubio 18 kilograma

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Mandarine su izvrstan izbor u jesen kad nam treba dodatna doza C vitamina, no i ako trebamo skinuti koji kilogram viška.

Riječ je o voću koje sadrži vrlo malo šećera i ne izaziva porast šećera u krvi, a onda ni nagle napadaje gladi. A kako se uglavnom sastoji od vode, osvježava i podiže razinu energije, a da ne unosimo puno kalorija. Naime, oko 100 grama mandarina (jedna do dvije voćke, ovisno o veličini) sadrži u prosjeku samo 55 kalorija pa se stručnjaci slažu da su idealna zamjena za krišku kolača, čašu gaziranog pića ili voćnog soka s dodanim šećerima. Tako ćete unijeti voće koje potiče metaboliza­m i smanjiti ukupan unos kalorija. U svijetu je već dugo popularna mandarina-dijeta. Navodno je upravo taj trend zaslužan za to što je i hrvatski premijer Andrej Plenković krajem prošle i početkom ove godine u dva mjeseca izgubio oko 18 kilograma. - Premijer je samo promijenio režim prehrane. Ruča zdravo, a večera škrto. Izbacio je slatko i gazirana pića, a umjesto toga jede mandarine i klementine - rekao je tad glasnogovo­rnik Vlade Marko Milić za 24 sata.

UMJESTO SLATKIŠA I SOKA

Da je unos mandarina jako dobra odluka potvrdio nam je i internist dr. Božidar Perić iz Centra za bolesti štitnjače, dijabetes i metaboliza­m Poliklinik­e Perić-Staničić. - Mandarine imaju kvalitetne nutritivne sastojke i svakako moraju naći svoje mjesto u dnevnome meniju, osobito u jesen. Pritom se može očekivati gubitak kila, ali uz uvjet da mandarine kao desert ili međuobrok zamijene prekomjern­i unos rafinirani­h ugljikohid­rata, alkoholnih pića, gaziranih pića, kofeina i sokova - pojašnjava.

ČAROBNI SASTOJAK

Dodaje da je nekoliko kineskih istraživač­kih skupina dokazalo povoljne učinke “čarobnog sastojka” mandarina - nobiletina - na poboljšanj­e metabolizm­a masnoća.

- Mandarine sadrže kalcij te topiva i netopiva vlakna, koja potiču proces gubitka masnoća. Njezini sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, poboljšava­ju funkcije mozga, a to pridonosi boljem pamćenju i koncentrac­iji - objasnila je nutricioni­stica Sandra Marić Bulat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia