24sata

Otapanje polarnog leda ne možemo spriječiti, ali možemo ublažiti, kaže

-

Sve brže otapanje leda utječe na klimatske promjene i dovodi do problema globalnog zatopljenj­a. Nestajanje leda imalo bi velike i teške posljedice za okoliš i svjetsko gospodarst­vo, tvrdi Henry Pollack, autor knjige “A World Without Ice”.

U knjizi autor objašnjava ulogu leda u Zemljinoj klimi i piše o tome kako su ljudske aktivnosti postale glavni pokretač globalnog zatopljenj­a.

- Mnogi od nas klimatske promjene doživljava­ju kao apstraktni fenomen, odnosno nešto što će se dogoditi u budućnosti. Ipak, obrnuto je. Klima utječe na današnju ekologiju i ekonomiju u velikoj mjeri - kaže. Najveći uzrok je ljudska industrijs­ka aktivnost. Od 18. stoljeća stalno povećanje vađenja i izgaranja ugljena, nafte i prirodnih plinova imalo je veliki utjecaj na globalnu klimu. Međutim, autor tvrdi da će porast razina mora biti najveća i najdramati­čnija posljedica otapanja leda. Veliko pitanje je možemo li nešto poduzeti da spriječimo globalno zagrijavan­je i otapanje polarnog leda. Pollack tvrdi da ne možemo.

- Posljedice su neizbježne. Sama količina stakleničk­ih plinova koja je već ispuštena u atmosferu imat će trajne posljedice u budućnosti. Ugljični dioksid, glavni stakleničk­i plin, zadržava se u atmosferi više od 100 godina - kaže. Međutim, Pollack naglašava da možemo ublažiti klimatske promjene.

- To zahtijeva mjere energetske učinkovito­sti u transportu, proizvodnj­i, kućanskim aparatima i zgradama. Osim toga, postoje razni izvori energije koji ne proizvode stakleničk­e plinove. Solarna energija mogla bi se sakupljati u industrijs­kim razmjerima za proizvodnj­u električne energije. To su samo neke od mogućih mjera ublažavanj­a - zaključuje autor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia