24sata

Ilegalne kladionice i dalje na internetu BLAMAŽA POREZNE

ALJKAV POSAO Godišnje država gubi do milijardu kuna na ilegalnom klađenju, blokirali su 84 kladionice, ali bezuspješn­o

-

Piše: IVAN PANDŽIĆ

Na sreću kladitelja, a na nesreću državnog proračuna i svih legalnih kladionica, država je odradila nevjerojat­no aljkav posao s blokiranje­m ilegalnog klađenja.

I zbog toga godišnje i dalje gubi oko milijardu kuna, iznos koji je primjerice dovoljan za pokrivanje svih zahtjeva za rast plaća javnih službi. Radi se o stotinama raznih internetsk­ih kladionica koje nemaju licencu u Hrvatskoj, ali su dostupne hrvatskim građanima. Te kladionice ne plaćaju godišnje koncesije, mjesečne naknade, a kod njih nema poreza na dobitke od 10 i 30 posto na dobitke veće od 30.000 kuna, pa su popularne i kod hrvatskih igrača. Zato je ministar Zdravko Marić izmijenio zakon, a od početka svibnja Porezna uprava blokira sve te strane kladionice. Čak su objavili i popis 84 stranice za klađenje koje su blokirane. Ali mi smo nasumce izabrali deset njih i svima smo bez ikakvog problema pristupili te smo mogli ostvariti “zabranjenu” uplatu. Nećemo im raditi promidžbu, ali radi se o iznimno popularnim stranicama i jasno je da sustav državne blokade uopće ne funkcionir­a.

LAKO ZAOBILAŽEN­JE BLOKADE

Potvrdili su nam to i iz Hrvatske udruge priređivač­a igara na sreću, ali Porezna uprava se u svojem odgovoru pravi kao da problem ne postoji i uvjereni su da je sustav učinkovit. Što samo znači da nitko od njih nije ni probao ući na stranicu koju su navodno blokirali. - Korisnika koji želi pristupiti internetsk­oj stranici čiji je sadržaj blokiran operatori preusmjera­vaju na internetsk­u stranicu nadležnog poreznog tijela koja sadrži obavijest o izvršenoj blokadi temeljem izdanog naloga o zabrani rada - odgovorili su nam na upit iz Porezne uprave.

Svatko tko proba pristupiti nekoj od blokiranih stranica neće biti preusmjere­n na stranicu “poreznog tijela”, nego na stranicu iste kladionice. Preko mobilnih aplikacija je također pristup bez problema. Hrvatski sustav blokade funkcionir­a tako da Porezna regulatoru (HAKOM) izda nalog o blokiranju, a oni onda to proslijede operatoru. Sve je sporo i neučinkovi­to jer kladionica odmah samo preusmjeri korisnika.

POREZI DERU KLADITELJE

- I onda bi Porezna uprava trebala donijeti posebni akt za novu blokadu. To je nemoguće i trebali bi imati cijelu službu koja bi se trebala baviti samo time. Zato bi trebali primijenit­i rješenja iz Danske ili Rumunjske u kojima se automatski detektira nova adresa stranice i ona se blokira – kaže nam Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivač­a igara na sreću.

No oni koji se klade preko takvih kladionica kažu nam da im je to puno isplativij­e jer ne plaćaju niti manipulati­vne troškove niti poreze koje je država propisala za sve koji okušavaju sreću na kladionici.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia