24sata

HDZ SE PRIMIO ONOGA ŠTO BIRAČI RAZUMIJU, LAŽNOG DOMOLJUBLJ­A

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

UVODE PRAZNIK ZA ONAJ DAN KAD JE HDZ OSVOJIO VLAST, A NE KAD SMO RASKINULI S JUGOSLAVIJ­OM

Tako to radi HDZ u predizborn­oj godini. Kad ne može svojim biračima dati ništa drugo, onda će im dati nove praznike. I to praznike koji kao da su skrojeni upravo za birače HDZ-a. Pa će tako Danom državnosti ponovno biti proglašen dan kad su HDZ i Franjo Tuđman stupili na vlast nakon prvih višestrana­čkih izbora, dok će svoj praznik dobiti i Vukovar, grad s kojim Andrej Plenković politički ima veliki problem, ali i grad na čijoj uspomeni Plenković namjerava graditi platformu za predstojeć­e izbore, predsjedni­čke, parlamenta­rne, ali i one stranačke.

HDZ je očito zaključio da pred svoje birače ne može izaći s gospodarsk­im uspjesima, rastom životnog standarda, čak ni s nedostižni­m Pelješkim mostom. Nedavno se Željko Reiner čudio kako ljudi ne razumiju da im je politika HDZ-ove vlade omogućila bolji život, veće plaće i mirovine. Pa se zbog toga HDZ primio onoga što njegovi birači najbolje razumiju - paradnog domoljublj­a. Jer samo HDZ može dan kad je formiran Sabor Socijalist­ičke Republike Hrvatske 30. svibnja 1990. godine proglasiti Danom državnosti, premda tad nikakva država nije formirana. Tad je, međutim, HDZ preuzeo državu, proglasio je svojim vlasništvo­m, pa je logično da se taj čin proglasi danom državnosti.

Isto tako, HDZ je u doba Tomislava Karamarka na Vukovaru gradio političku platformu za osvajanje vlasti, njegov nasljednik Andrej Plenković s Vukovarom i Ivanom Penavom ima velikih muka, pa je stoga najbolje da HDZ pokaže koliko mu je važan Vukovar i dan njegova pada proglasi nacionalni­m praznikom. Nije to stigao učiniti u posljednji­h dvadeset godina. Ali nije kasno to učiniti u godini prije izbora. HDZ-ovci tvrde da su željeli nacionalne praznike građanima učiniti prepoznatl­jivima. I u tome su doista uspjeli. Ukidaju praznik na dan kad su raskinute državnopra­vne veze s Jugoslavij­om, a uvode praznik kad je HDZ osvojio vlast. Birači će razumjeti razliku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia