24sata

Kupka troši četiri puta više vode od tuširanja

-

Štednja energije u kućanstvu čuva okoliš, ali i novac. Svaki put prilikom kupnje kućanskog aparata, namještanj­a sustava grijanja ili zamjene žarulje donosi se odluka koja utječe na okoliš. - Većina naših najvećih ekoloških problema povezana je s proizvodnj­om i upotrebom energije, od globalnog zagrijavan­ja, urbanog smoga, izlijevanj­a nafte, kiselih kiša i mnogih drugih - napominju Jennifer Thorne Amann, Alex Wilson i Katie Ackerly, autori knjige “Consumer Guide to Home Energy Savings”.

ISKLJUČITE PUNJAČ IZ UTIČNICE

Kućanski aparati koji su stalno uključeni u struju i njihove lampice mogu potrošiti čak i do 50 kilovata godišnje. Energija se troši uzalud, a i računi za struju su veći. Punjači za mobitele i tablete uključeni u struju također nepotrebno troše energiju. - Kad napunite uređaj, izvadite punjač. Osim manje potrošnje, to je dobra navika i iz sigurnosni­h razloga - napominju autori. Prilikom kupnje novih žarulja potražite LED žarulje koje su energetski učinkovite. - Iskoristit­e dnevno svjetlo koliko je moguće i izbjegavaj­te paljenje svjetla po danu - savjetuju autori i dodaju da mikrovalna pećnica ne troši puno energije, no prilikom odmrzavanj­a hrane puno je pametnije izvaditi je nekoliko sati prije kako bi se odmrznulo na prirodan način.

VAŽNA JE DOBRA IZOLACIJA

- Kupanjem se potroši do četiri puta više vode nego tuširanjem - tvrde autori te savjetuju da je umjesto punjenja kade štedljivij­e odabrati tuširanje. Smanjite temperatur­u grijanja za 1°C. To na godišnjoj bazi može donijeti uštedu od oko pet posto. Možete smanjiti grijanje tijekom noći ili tijekom dana, kad niste kod kuće. Radijatore ili grijalice ne zaklanjajt­e namještaje­m jer se tako smanjuje učinkovito­st i povećavaju troškovi. Ako preuređuje­te kuću, obratite pozornost na dobru izolaciju pa ćete manje trošiti na grijanje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia