24sata

POROĐAJ JE DRUGI PUT BRŽI I PRIJE ĆE KRENUTI

ISKUSTVO U drugoj trudnoći mučnine su jače jer tijelo prepoznaje stanje, trbuh prije naraste, a mame prije osjete bebu

- Piše: KARINA ŠIŽDRAK

Druga trudnoća uglavnom je lakša jer žena zna što je očekuje, iako su svaka trudnoća i porođaj različiti. No postoje neke nepobitne činjenice. Jedna od njih je da je drugi porođaj brži. Prosjek prvog je oko 18 sati, a drugog samo osam. Naravno da se razlikuje od žene do žene, no definitivn­o bi drugi porođaj trebao biti brži jer će se jednom istegnuti mišići i ligamenti lakše opustiti, a brže se otvara i grlić maternice.

Drugi put je lakše i tiskati jer, osim opušteniji­h mišića, i mama zna kakav je osjećaj kad treba početi tiskati pa sve ide lakše. U usporedbi s prvim, drugi porođaj najčešće i ranije krene. U prosjeku, prvorotkin­ja će roditi u 41. tjednu + 3 dana, a drugorotki­nja u 40 tjednu

+ 3 dana. Većina žena u drugoj trudnoći ima jače mučnine jer tijelo prepoznaje stanje trudnoće i na nju odgovara brže te proizvodi veće razine hormona. Zbog već proširene maternice i opuštenog tonusa trbušnih mišića, i trbuh će se prije početi nazirati, a mama će osjetiti ranije prve bebine pokrete. Iz istog razloga beba će biti smještena niže. Dobra strana toga je što će mama lakše disati, a loša što će češće morati mokriti i imati bolove u zdjelici. Nemojte se uplašiti osjetite li lažne trudove (Braxton-Hicksove kontrakcij­e) jer su češći i uglavnom brojniji nego prvi put. Bolnije mogu biti i kontrakcij­e maternice nakon porođaja, posebice tijekom dojenja. No samopouzda­nje s drugom bebom je od neprocjenj­ive važnosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia