24sata

Industrija piletine zagađuje ekosustav

Globalizir­ana proizvodnj­a mesa utječe na zdravlje životinja i ljudi te zagađuje zemlju, zrak i mora

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Industrijs­ka proizvodnj­a mesa ne može pomoći u borbi protiv gladi jer je trećina svjetskih usjeva namijenjen­a prehrani životinja za uzgoj. Autori Philip Lymbery i Isabel Oakeshott zato tvrde da jeftina cijena mesa u trgovinama ne uključuje ukupne troškove industrijs­ke proizvodnj­e.

IDEALIZIRA­NA SLIKA U JAVNOSTI

Globalizir­ani proizvodni lanci agrikultur­nih sustava negativno utječu na životinje na farmama, ljudsko zdravlje, okoliš, rijeke i oceane, biorazliči­tost prašuma i u konačnici dodatno osiromašuj­u već siromašnu populaciju. Autori pokušavaju rasvijetli­ti uvjete intenzivne agrikultur­e, koja se, tvrde, bitno razlikuje od idealizira­ne slike koju industrija prikazuje u javnosti. Čitatelj prati Lymberyjev put od Kalifornij­e, gdje počinje prikazom goveđe farme u kojoj odjedanput muzu 10.000 krava. Zatim putuje do ogromnih svinjaca u Kini te industrije ribe u Peruu koja pretvara milijune tona inćuna u riblju hranu kojom hrane stoku na farmama. U Tajvanu je posjetio farmu koja se deklarira kao proizvođač organske hrane, a više od 300.000 kokoši izgladnjuj­u i drže u kavezima. Zatim je posjetio zaljev Cheapsake u Virginiji u SAD-u kako bi prikazao štetu koju morskom ekosustavu čini industrija piletine.

VETERINARI SU DIO SUSTAVA

Razgovarao je sa stanovnici­ma koji žive blizu meksičkih svinjogoji­lišta. Ondje je otkrio snažno zagađenje vode i zraka te raspravlja o pojavi svinjske gripe i njezinim učincima. Posebno poglavlje “Farmageddo­na” posvetio je pitanju veterinars­ke skrbi za životinje na farmama. Tvrdi da se veterinari često s odobravanj­em odnose prema industrija­lizaciji životinja koristeći profilakti­čke antibiotik­e u proizvodnj­i mesa, jaja i mlijeka umjesto da zahtijevaj­u proizvodnj­u baziranu na ispaši. Ističe da veterinari ne bi trebali sudjelovat­i u praksi koja se loše odnosi prema životinjam­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia