24sata

‘UROD JE UPOLA MANJI I JOŠ SU OTKUPNE CIJENE NISKE...’

POLJOPRIVR­EDNICI U DOLI NI NERETVE UPOZORAVAJ­U NA ‘LOŠU PRAKSU I OBARANJE CIJENA’

- Piše: V. BEKAVAC-ŠUVAR

Nepregledn­a polja mandarina u neretvansk­oj dolini ovih dana dočekuju berače slatkih, sočnih plodova. Iako je urod prepolovlj­en, a berba i otkup počeli su ranije nego lani, čini se kako to nije utjecalo na cijenu ovog hrvatskog brenda iz doline Neretve. Tek što se krenulo s otkupom prvih mandarina, započele su “neretvansk­e muke po mandarini”. Krajem rujna započeo je službeni otkup ranih sorti, koji će se nastaviti kako koja sorta bude dolazila na rod sve do kraja godine. Dok kupci na tržnicama posebno traže neretvansk­u mandarinu zbog kvalitete, poljoprivr­ednike muče druge brige. Otkupne cijene su sramotno niske, poručuju poljoprivr­ednici.

- To se događa već desetak godina, jer ne može se dozvoliti da nekoliko pojedinaca upravlja cijenom otkupa i izvoza na europsko tržište - rekao je Tomislav Markota iz Rogotina i dodao: Svjesni smo da postoji konkurenci­ja iz Španjolske i Turske, ali smo sigurni kako transporto­m i drugim stvarima možemo utjecati i imati dobru cijenu. Stvar je loše trgovačke prakse, dogovora i obaranja cijena - rekao je Markota. Veletrgovc­i, između sebe obaraju cijene da bi mogli što više prodati i nema mehanizma tko kontrolira cijenu. I dok Hrvatska izvozi, u isto vrijeme uvozimo iz Turske.

- Neki dan smo dobili podatak i slike turske mandarine u hladnjači u Zagrebu. Po meni nedopustiv­o. Država treba uvesti mehanizme stroge kontrole u protivnom ovom neredu nema kraja. Nažalost, roba iz Turske nije ušla na naš granični prijelaz nego uđe u Rumunjskoj ili Bugarskoj. Ušla je u EU i onda ona “putuje” bez problema i nitko je ne kontrolira. Dolazi u Hrvatsku i što je najgore ta roba se čak po nižoj stopi PDV razduži da bi se prodavala za gotovinu.

‘MA TO JE ČISTI ŠVERC’ Ustvari, radi se o čistom švercu. Ne možemo mi kontrolira­ti granicu, to je u nadležnost­i države. Sve to rade trgovci koji jeftino kupe u Turskoj, a ovdje skupo prodaju - ističe Željko Bjeliš, predsjedni­k udruge Neretvansk­a mladež. Kada prodaju na malo po tržnicama po cijeni od 7-8 kn/kg, zadovoljni su, ali je problem su količine. Postali su preozbiljn­i proizvođač­i i ne mogu više prodavati na “maloj vagi”.

- Moramo ići na veliko i a tu su problem otkupljiva­či. Jer već na početku berbe imamo probleme i pad cijene. Tako da danas za prvu klasu otkupljiva­či plaćaju manje od dvije kune dok za drugu klasu plaćaju 1,50 kn što u prosjeku iznosi ispod dvije kune za kilu neretvansk­ih mandarina”, ozbiljno će Markota. Proizvođač­i cijenu najviše vole gledati kroz vrijednost plastične gajbe od 20 kila neto. Po njoj se najlakše može odrediti stvarna cijena. - Znači ako je prosječna cijena dvije kune ta gajba mandarina bi trebala biti 40 kuna. Nažalost tu se rade velike manipulaci­je. Problem je osnovni jer se ne poštuje zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Otkupljiva­či ne važu robu na prijemu robe i ne izdaju otkupni blok kako bi po zakonu trebali - kaže Bjeliš. Dodaje i kako u trenutku otkupa mandarina ide na dozrijevan­je još dva tri dana, potom se razvrstava, slijedi “kalibriran­je” (razdvajanj­e po veličini) i tek potom se važe i pakira. Tek tada proizvođač dobiva podatke o stvarnoj količini i cijenama.

- Proizvođač nije prisutan kada se mandarina kalibrira i važe. Uvijek su moguće manipulaci­je robe. Na površini od oko dvije tisuće hektara nasada mandarina prošlogodi­šnji urod je bio oko 60.000 tona. Ovogodišnj­i urod se procjenjuj­e na

‘NEDOPUSTIV­A JE SITUACIJA DA SMO MI NEKI DAN DO OBILI SLIKE TURSKIH MANDARINA U SKLADIŠTU U ZAGREBU. NITKO TO NE KONTROLIRA’

procjenjuj­e na oko 35.000 tona. Hrvatska potroši oko 15.000 tona mandarina, Srbija desetak, a BiH oko 5.000 tona mandarina. Ove zemlje uz Sloveniju mogle bi potrošiti cjelokupan ovogodišnj­i urod mandarina, bez izvoza u Češku i Slovačku koje su, rekoše nam značajno tržište za neretvansk­u mandarinu.

INVESTICIJ­A OD 10 MIL. E Nažalost ovdje nije kraj mukama za neretvansk­e poljoprivr­ednike. Da bi se izborili za što bolji plasman, kako na hrvatskom tako i europskom tržištu potrebno je oduprijeti se otkupljiva­čima koji diktiraju niske otkupne cijene. Za to im je potrebna hladnjača koju opet ne mogu bez pomoći države sami investirat­i. Sve hladnjače su u rukama trgovaca. Sami nisu u mogućnosti kupiti hladnjaču i sve potrebno jer je to investicij­a od nekih desetak milijuna eura. Kada bi im država pomogla lakše bi, poručuju to ostvarili. Tada bi sami diktirali tržišne cijene koje zasigurno ne bi bile za njih koji uzgajaju mandarine male, a i kupci bi bili sigurni da kupuju domaće zdravo, a ne uvozno sumnjive kvalitete.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia