24sata

ČUDESNA A TRUDNOĆA

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Tijelo svake trudnice se mijenja i prilagođav­a djetetu koje u njemu raste, pripremaju­ći je tako na ulogu buduće majke.

Osim što dobiva na težini zbog razvoja ploda, tijelu u trudnoći potrebno je puno više tekućine nego obično zbog povećane proizvodnj­e krvi. Kardiovask­ularni sustav se prilagođav­a jer krv brže kola tijelom, pa zbog bolje cirkulacij­e žena naprosto - blista. Koža i ostala tkiva su napetija. U vrlo ranoj trudnoći može doći do blagog povećanja tjelesne temperatur­e koja se u normalno stanje vraća oko 16. tjedna trudnoće.

Puls se ubrzava 10 do 15 otkucaja u minuti, čak i u snu, te oscilira od 60 do 90 otkucaja u minuti. Srčani kapacitet se kod trudnica povećava za 30 do 50 posto na kraju prvoga tromjesečj­a i takav ostaje do kraja trudnoće. Tijekom posljednje­ga razdoblja trudnoće, napetost i aktivnost trbušnih mišića se smanjuje. Maternica je malo-pomalo potisnula glavni dišni mišić, dijafragmu prema gore, što znatno smanjuje njenu pokretljiv­ost, pa disanje postaje “visoko” ili prsno. Hiperpigme­ntacija se javlja na čelu i obrazima. Zbog trudničkih hormona, tri od četiri trudnice dobiju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha, koja se naziva još i “linea negra”. Obično se javlja u drugom tromjesečj­u zbog povećane količine melanina koje proizvodi placenta, a nestaje nakon poroda. U kasnijoj fazi trudnoće može se javiti i nekontroli­rani svrbež kože.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia