24sata

TIJELO SE SVAKODNEVN­O MIJENJA

-

Tijelo trudnice normalno je da prolazi kroz promjene neke su prilično vidljive, a neke su nevidljive. Te su promjene prijeko potrebne za razvoj ploda, trudove i porod.

KOŽA SE ŠIRI Strije se javljaju u drugom tromjesečj­u trudnoće na stražnjici, trbuhu i dojkama. Javlja se i hiperpigme­ntacija na licu. Visoka razina estrogena može uzrokovati proširene vene.

DOJKE RASTU Postat će veće i napetije, zbog veće količine krvi koja dolazi u grudi. Povećava se količina masnog tkiva, a mliječni kanalići se počinju širiti. Bradavice su ispupčenij­e

TLAK PADA U prva dva tromjesečj­a tlak se snižava jer je količina krvi veća, a krvne žile proširene. Tlak se vraća na ranije vrijednost­i kako se približava termin poroda.

ABDOMEN SE RASTEŽE U drugom tromjesečj­u abdomen počinje rasti i na kraju razdoblja maternica može biti tik do prsnog koša. Trbušni mišići se šire i potpora su cijelom trbuhu.

STOPALA NATIČU Stopala i zglobovi, pogotovo skočni zglobovi, trudnicama često natiču zbog povećane količine krvi i ostalih tekućina u tijelu.

KRALJEŽNIC­A SE KRIVI • Kako plod raste dolazi do laganog pomicanja lumbalnog dijela kralježnic­e - prema naprijed, uzrokujući pojačanu lumbalnu lordozu.

• Tijekom trudnoće tijelo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove zdjelice kako bi povećali njezinu fleksibiln­ost i time pomažu prilikom poroda.

ŽELUDAC GORI Žgaravica se može javiti na početku četvrtog mjeseca, a pogoršava se u ležećem položaju. Želudac postaje ljeniji i gubi čvrstoću, pa zbog toga neke trudnice osjećaju mučnine. Probava se usporava.

DISANJE SE UBRZAVA Hormonalne promjene katkad uzrokuju prolaznu nabubrelos­t sluznice grla, dušnika i bronhija što može dovesti do promjena u boji glasa i disanju. Tijelo traži i više kisika

HORMONI DIVLJAJU Placenta se ponaša kao privremena endokrina žlijezda tijekom trudnoće. Proizvodi velike količine ženskih hormona, a zbog toga trudnica može osjećati valove vrućine.

MOKRAĆA BJEŽI Povećan protok krvi kroz bubrege potiče ih na stvaranje veće količine mokrać. Mokrenje je zbog toga puno češće, a moguće je i bježanje mokraće dok se kiše, kašlje i smije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia