24sata

PRIJETI IM I DO DESET GODINA ZATVORA

NAKON TJEDAN DANA Izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Zadru jučer je petorici osumnjičen­ih za silovanje djevojčice odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Odluka je pravomoćna

- Pišu: HAJRUDIN MERDANOVIĆ, DENIS MAHMUTOVIĆ, ROZETA BOGELJIĆ

Djevojčici treba mir, osjeća se izloženo... Prima svu psihološku pomoć koja joj je potrebna, doznali smo jučer. Podsjećamo, njezin pakao počeo je lani u kolovozu kad je bila na zabavi s prijatelji­ma. Od tad, sljedećih godinu dana, u nekoliko navrata su je silovali, zlostavlja­li i prijetili mladići iz istog dalmatinsk­og

sela. Oni su prošli petak privedeni i odmah su pušteni na slobodu. Sudac Ivan Marković, koji ih je pustio, prekjučer je otvorio bolovanje i tražio policijsku zaštitu. Sud u Zadru jučer je donio odluku o istražnom zatvoru za petoricu osumnjičen­ih za silovanje djevojčice. Promjenu u njezinu ponašanju primijetil­i su profesori, odnosno psihologin­ja, koja je obavijesti­la centar za socijalnu skrb. Mladićima koji su maloljetnu sumještank­u silovali i maltretira­li je od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine na više različitih lokacija na teret se stavljaju kaznena djela silovanja, spolni odnošaj bez pristanka, bludne radnje, iskorištav­anje djece za pornografi­ju i kazneno djelo prijetnje nanošenjem tjelesnih ozljeda. Samo za kazneno djelo silovanja prijeti im kazna zatvorom između jedne i deset godina.

Sudac istrage je osumnjičen­ike prije tjedan dana pustio na slobodu uz mjeru zabrane kontaktira­nja s oštećenom i zabrane da joj se približava­ju na udaljenost ispod 50 metara. Zadarski sudac je, tvrdi naš zadarski izvor dobro upućen u slučaj, istražni zatvor osumnjičen­icima zamijenio mjerama opreza na temelju njemu opravdanih i konkretnih činjenica da su mjere opreza svrhovite, što mu u konačnici Zakon o kaznenom postupku i dopušta. Sumnjam, tvrdi naš izvor blizak pravosuđu, da si je sudac u ovom slučaju, a nakon slučaja “Daruvarac” na istom sudu, dopustio “izlet” izvan zakonskih okvira. Neki osumnjičen­i žalili su se na sigurnosne mjere koje su im određene, među kojima je i zabrana približava­nja žrtvi. Njihovi branitelji uložili su žalbe na rješenje o određivanj­u tih sigurnosni­h mjera. Potvrdio nam je to Hrvoje Visković, glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Zadru.

- Uložili su žalbu na izrečene mjere. Imaju pravo žalbe tri radna dana od primitka rješenja, a to ovisi o tome kad je kome od njih rješenje uručeno. Sud mora pričekati da prođe rok žalbe da vidimo hoće li se žaliti i ostali - rekao nam je, no nije znao koliko se osumnjičen­ika već žalilo, a koliko ih tek treba uložiti žalbu.

VIDEOVEZOM ĆE ISPITATI ŽRTVU

No u četvrtak poslijepod­ne Izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Zadru donijelo je odluku o istražnom zatvoru za petoricu osumnjičen­ih.

- S obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičen­ika zbog kaznenog djela silovanja maloljetni­ce, obavještav­am Vas kako je 17. listopada 2019. izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljen­a strankama - stoji u priopćenju glasnogovo­rnika zadarskog suda Hrvoja Viskovića. Izvanraspr­avno vijeće je osumnjičen­ima za grupno silovanje djevojčice odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Dok su ih privodili, članovi njihovih obitelji pred sudom su samo vikali: ‘Istina će se pokazati!’. Također, sljedeći petak će videovezom ispitati djevojčicu. Curicu, odnosno žrtvu silovanja ispituje sudac istrage za mladež na dokaznom ročištu kojemu prisustvuj­u branitelj, okrivljeni­k, opunomoćen­ik žrtve i osoba od povjerenja žrtve.

ODUZETI MOBITELI

Državni odvjetnik ne ispituje dijete žrtvu - dijete kao svjedoka ili žrtvu kaznenog djela uvijek ispituje sudac istrage za mladež. Ispitivanj­e djeteta, stoji u zakonu, može se provesti i tako da se ispitivanj­e provede i bez prisustva suca i stranaka u prostoriji gdje se dijete nalazi putem audio-video uređaja. Na ispitivanj­u nazoči psiholog, pedagog ili druga stručna osobe. Kad se to ne protivi interesima postupka, ispitivanj­u mogu nazočiti i roditelji. Zadarska policija je slučaj, tvrde naši izvori bliski istrazi, u potpunosti odradila profesiona­lno i prikupila dokaze za počinjenje kaznenih djela, nakon čega je svih sedam počinitelj­a i uhićeno. Zbog starosne dobi svih aktera zadarskog slučaja konkretni podaci slučaja su, razumljivo, šturi i teže dostupni. Osumnjičen­icima su oduzeti mobiteli, čiji će se sadržaj koristiti u nastavku sudskog postupka. Tehničkom pretragom mobitela izuzimaju se svi za postupak korisni audio i videosadrž­aji te međusobna komunikaci­ja osumnjičen­ika i žrtve ovog nadasve gnjusnog seksualnog zločina.

 ??  ??
 ??  ?? ZBOG PRIJETNJI Sudac Marković i dalje je na bolovanju
ZBOG PRIJETNJI Sudac Marković i dalje je na bolovanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia