24sata

To je to: Britanija izlazi iz kaveza EU

USUGLASILI SE Europska unija i Velika Britanija postigle su novi dogovor o Brexitu. Njihovi čelnici odmah su se pohvalili na Twitteru

- Piše: EMIRAT ASIPI

Ovo je zasigurno mala pobjeda Borisa Johnsona. Europa je popustila i na ovome će konzervati­vci sigurno dobiti vjetar u leđa za daljnje odluke. A sad je sve na britanskom parlamentu, rekao je Ivica Maštruko, stručnjak za vanjsku politiku. Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson potvrdili su da su dogovorili sporazum o Brexitu.

- Gdje ima volje, ima i dogovora. Imamo ga! To je pravedan i ujednačen dogovor za EU i Veliku Britaniju i svjedočans­tvo je naše posvećenos­ti u pronalasku rješenja - napisao je Juncker na Twitteru. Kazao je da je sporazum o Brexitu pošten i uravnoteže­n, kako za Veliku Britaniju tako i za Europsku uniju, pozvavši čelnike EU da ga na summitu u Bruxellesu podrže. Riječ je o dogovoru na razini pregovarač­a, koji sad treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu šefova država ili vlada zemalja članica EU, Europskog parlamenta koji ga treba ratificira­ti te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

‘IMAMO SJAJAN SPORAZUM’

- Imamo sjajan sporazum, kojim vraćamo kontrolu - rekao je britanski premijer. Dodao je da bi britanski parlament na sjednici u subotu trebao glasovati za sporazum. - Uzimajući Brexit kao cjelokupan proces, nikako nije povoljan za Veliku Britaniju. Izlaskom će puno izgubiti, a pokazalo se da su i neistinama

MILOM ILI SILOM došli do njega. Sad služi svim zemljama Europske unije za primjer, pa sam siguran da do izlaska drugih zemalja iz Unije neće biti - pojasnio je Maštruko te dodao da će ovakav prijedlog u EU proći glatko.

GLASOVANJE ĆE BITI TIJESNO Problema može biti unutar samih britanskih konzervati­vaca. Već je stigla najava iz sjevernoir­ske Demokratsk­e unionistič­ke stranke (DUP) da neće podržati dogovor. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu Johnson i EU, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi. Johnson trenutačno nema većinu u parlamentu, koji ima 650 zastupnika, a za ratifikaci­ju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku.

 ??  ?? Johnson je rekao da će UK izvući s dogovorom ili bez njega
Johnson je rekao da će UK izvući s dogovorom ili bez njega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia