24sata

PLIŠANAC IH SMIRUJE KAD NEMA MAME

PRIJELAZNI OBJEKT Prema njihovim plišanim prijatelji­ma odnosite se nježno jer djeci znače puno više od igračke. Imaju ulogu pomagača i tješitelja te pružaju sigurnost

- Piše: ANA MARIĆ

U dobi od šest mjeseci bebe ulaze u razdoblje prirodnog procesa odvajanja od roditelja, koje je prilično stresno za dijete. U isto vrijeme potpuno nesvjesno odabiru najdražu igračku za spavanje ili za utjehu.

Često je to plišanac, duda, mekana krpica ili dekica i taj omiljeni predmet ponekad za djecu ima ključnu ulogu u životu. Naime, dijete najednom stalno želi uza se imati to nešto bez čega ne žele spavati ni izaći iz kuće. Taj najdraži predmet bez kojeg dijete ne može u psihologij­i se zove prijelazni objekt i njegovu je važnost u razvitku i socijaliza­ciji djeteta proučavao još 1951. godine engleski pedijatar D. W. Winnicott. Dokazano je da prijelazni objekt djeci pruža sigurnost i utjehu, pogotovo ako roditelji nisu u vidokrugu. To je prvi predmet koji dijete posjeduje, a potreba za njim posebno se pojačava krajem prve godine, kada dijete ubrzano otkriva svijet oko sebe i odvaja se od majke. - Prijelazni objekti pomažu u situacijam­a stresa, kad im je potrebna utjeha ili osjećaj sigurnosti. Djeca uz određene predmete simbolički vežu određena značenja ili emocije, pa ako nekom predmetu ili igrački simbolički daju ulogu ‘pomagača u teškim trenutcima’, tad će se zaista uz taj predmet osjećati sigurnije i ugodnije - pojašnjava Tea Knežević, magistra psihologij­e i terapeutki­nja igrom.

S GODINAMA SE MIJENJAJU

Dijete će, nastavlja Knežević, imati veću potrebu za prijelazni­m objektom u ranoj dobi, ali i nakon stresnih životnih situacija, promjena u okolini ili svakodnevi­ci, tako da je tad potrebno veće razumijeva­nje okoline. Kako dijete odrasta, tako će usvajati nove strategije kako da si pomogne kad mu je teško, pa će se i uloga prijelazno­g objekta smanjiti. Psihologin­ja Ksenija Benaković kaže kako se s godinama samo mijenja vrsta objekta i njegova vidljivost ostalima.

- Kad su djeca u vrtiću, obično je socijalno prihvatlji­vo da imaju sa sobom neku igračku. U školskom periodu prijelazni objekt može biti i nešto manje uočljivo (npr. slika obitelji u pernici, ogrlica, narukvica), što će pomoći djetetu da se osjeća sigurnije kad obitelji nema uz njega (prvi dani škole, odlazak na izlete, u školu u prirodi...) pojašnjava Benaković. Psiholozi naglašavaj­u kako djeci njihova omiljenog plišanca ili dekicu nikako ne bi smjeli oduzimati jer predstavlj­aju korak na putu prema samostalno­sti.

NE OTIMAJTE IM NA SILU

- Prijelazni objekt za dijete nije samo igračka. On je puno više jer dijete tom predmetu pripisuje razna simbolička značenja. Ako djetetu na silu otmemo taj predmet ili mu prijetimo oduzimanje­m, to dijete može jako uplašiti i dugoročno oštećuje njegov emocionaln­i svijet. Prijelazni objekt važno je tretirati s nježnosti i poštovanje­m - zaključuje Knežević.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia