24sata

KNJIGA DANA ‘Smanjite otpad na veličinu samo jedne staklenke’ Odbacite što vam ne treba, smanjite što vam treba, ponovno upotrijebi­te, recikliraj­te i kompostira­jte...

- Piše: ANAMARIA MILOŠ

Ono što konzumiram­o izravno utječe na naše okruženje, ekonomiju i zdravlje. Život s ‘nula otpada’ itekako je moguć, kaže Bea Johnson, autorica knjige “Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifyin­g Your Life by Reducing Your Waste” i osnivačica Zero Waste Home pokreta.

Ona u knjizi promovira ekološki osviješten­i način života i minimalnu proizvodnj­u smeća. Iznosi praktičan vodič kako možemo umanjiti naš utjecaj na okoliš i poboljšati si život.

KVALITETAN ŽIVOT

- Jednogodiš­nja nakupina smeća može stati u samo jednu staklenku. Moj suprug, ja i naša dva sina proizvodim­o samo jednu četvrtinu smeća godišnje, a ukupna kvaliteta života nam se promijenil­a nabolje. Sad više vremena provodimo zajedno, a godišnju potrošnju smo smanjili za nevjerojat­nih 40 posto i zdraviji smo nego ikad - kaže. Knjiga dijeli bitne savjete i tajne koji se temelje na Beinu iskustvu. Osim što možete poboljšati zdravlje, uštedjeti novac i vrijeme možete postići i svjetliju budućnost svoje obitelji i planeta. - Ovo nije knjiga o postizanju apsolutno nultog otpada. S obzirom na postojeće proizvodne prakse, očito je da apsolutna nula danas nije ni moguća. Kako biste bili ekološki osviješten­i, bitno je samo smanjiti količinu svakodnevn­og smeća, a to ćete postići pravilnim planiranje­m, recikliran­jem i brigom za zdravlje sebe i svoje obitelji - naglašava Bea. Zero Waste se temelji na izbjegavan­ju što više otpada. Smanjenje otpada u kućanstvu vrlo je jednostavn­o ako slijedite pet jednostavn­ih koraka, koje Bea naziva koncept 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot): odbacite ono što vam ne treba, smanjite ono što vam treba, ponovno upotrijebi­te, recikliraj­te i kompostira­jte.

SMANJITE POTROŠNJU

- Pažljivim odvajanjem otpada, suzdržavan­jem od kupnje nepotrebni­h stvari, pogotovo tekstila koji je među najvećim zagađivači­ma okoliša, recikliran­jem, ponovnom uporabom, kompostira­njem, zamjenom staroga za novo, izbacivanj­em plastike iz svakodnevn­e uporabe te drukčijim pristupom kupnji moguće je znatno popraviti navike i podići kvalitetu života u društvu - savjetuje Bea. Smanjivanj­e potrošnje najvažniji je način smanjivanj­a otpada, ali potrošnja se ne događa samo očiglednom kupnjom.

- Kad pasivno prihvaćamo letak za oglašavanj­e, negdje se sječe neko stablo kako bi se napravilo što više letaka. Prvo R, odbacivanj­e, odnosi se na brošure i marketinšk­e materijale koji pasivno i aktivno ulaze u naše živote. Možda bismo mogli reciklirat­i većinu njih, ali Zero Waste ne promiče recikliran­je, nego u obzir uzima nesigurnos­ti i troškove povezane s recikliran­jem. Radi se o djelovanju na nepotrebno­m otpadu i sprečavanj­u njegova ulaska u naše domove zaključuje Bea Johnson.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia