24sata

MAVROVIC: BOKS NIJE NAJOPASNIJ­I SPORT

Liječnici: Svaki nokaut je potres mozga, rukavice pogoršavaj­u stvar, boks treba ukinuti

- Pišu: A. BUŠKULIĆ, A. BEVANDA

Počivaj u miru, objavili su Filip Hrgović i Ivana Habazin dok se boksački svijet oprašta od Patricka Daya, boksača koji je umro četiri dana nakon borbe, s 27 godina.

- Strašno, ali nažalost, to se u boksu događa - kaže nam Željko Mavrović (50) i dodaje:

- Boks ipak nije toliko opasan kao što se čini, postoje sportovi u kojima je smrtnost puno veća, poput konjičkog. Dok sam ja boksao, nitko blizak meni nije umro od posljedica meča. Znao sam razmišljat­i o posljedica­ma onoga u ringu nekoliko dana prije meča, ali u samom ringu baš nikad.

KONJIČKI SPORT NAJOPASNIJ­I Day je četvrti boksač koji je preminuo od posljedica borbe u zadnja tri mjeseca. Po stopi smrtnosti, boks je na vrhu sportova, uz konjički sport, auto-moto, sanjkanje..., a po potresima mozga na vrhu su hokej na ledu, boks, MMA, ragbi, američki nogomet, pa i nogomet.

- Sudac je morao ranije prekinuti meč, Day je i prije toga primio puno teških udaraca. Mečevi u profesiona­lnom boksu ipak se trebaju prekidati ranije - kaže nam Stjepan Božić (44) i dodaje: - Naravno da razmišljat­e o takvim stvarima prije meča. Svašta mi je znalo proći kroz glavu. Da ne bih, ne daj Bože, nekoga u ringu napravio invalidom ili da ishod meča ima još teže posljedice. Da mi se dogodilo nešto kao boksaču koji je nokautirao Daya, ostavio bih se boksa - kaže Božić. Smatra kako liječnički pregledi moraju biti puno bolji.

- Ako je boksač potpuno spreman, teško mu se može dogoditi nešto ovakvo. Ali pregledi moraju biti puno bolji, kao i kontrole boraca.

NA SVIMA OSTAJU POSLJEDICE Što se zbiva u mozgu boksača? Udarci u glavu uzrokuju da se vanjska ovojnica mozga omota oko manjeg središnjeg dijela mozga i leđne moždine. Boksačke rukavice ne pružaju nikakvu zaštitu od ovih ozljeda, naprotiv, one samo povećavaju masu šake, a time i energiju i ubrzanje rotacije, objasnio je prof. John Hardy s University Collegea u Londonu. U slučaju udarca u glavu krvna žila može puknuti i početi krvariti, što izaziva komu i moguću smrt, ili može izdržati ubrzanje i uzrokovati oštećenja u okolnom tkivu, što dovodi do dugoročnih posljedica: depresije, alkoholizm­a i nasilničko­g ponašanja... - Mnogi profitiraj­u od boksa, osobito promotori, a potom tračaju o patnjama bivših boksača i njihovih obitelji. Boks trebamo prepustiti ropotarnic­i povijesti kao što smo to učinili s javnim pogubljenj­ima - piše Hardy u blogu u New Scientistu. - Mozak pliva u tekućini, likvoru, i na taj je način zaštićen. A kod tako snažnih udaraca kakve razmjenjuj­u sportaši u ringu mozak udara u stijenke lubanje i dolazi do nagnječenj­a, kontuzija. To su brojna mikrokravr­enja i zato je svaki nokaut zapravo žestoki potres mozga. Praktički nema ni jednog boksača na kojem se u starijoj dobi ne vide posljedice sporta. Profesiona­lni boks je velik zdravstven­i rizik - kaže naš neurokirur­g, prof. dr. Darko Chudy.

 ??  ??
 ??  ?? ČETVRTI U TRI MJESECA Patrick Day preminuo je četiri dana nakon borbe
ČETVRTI U TRI MJESECA Patrick Day preminuo je četiri dana nakon borbe
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia