24sata

CIRILICA RAZDORA

Gradonačel­nik Vukovara na pod bacio statut na ćirilici

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Ne želim od vas nikakav poklon! To je čista provokacij­a! Kako vas nije sramota od 2117 žrtava, vaših sugrađana? To je ta velikosrps­ka politika koja potiho vlada u Vukovaru. Vukovar kleknuti i pasti pod tu retoriku neće, bilo da ona stiže tenkovima ili uvijena u celofan u režiji Pupovca, grmio je jučer vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava.

Na sjednici gradskog vijeća u raspravi o donošenju zaključka o dostignuto­m stupnju razumijeva­nja, solidarnos­ti i dijaloga među pripadnici­ma hrvatskog i srpskog naroda razjario ga je vijećnik SDSS-a Srđan Kolar. Iako je šutio tijekom cijele rasprave, Kolar je ustao sa stolca i rekao da nešto želi darovati gradonačel­niku Penavi bez namjere da provocira. Penavi je na stol stavio priručnik na kojemu je ćirilicom pisalo “Statut grada Vukovara, statutarna odluka” i logo SDSS-ove akcije “Da se bolje razumijemo”, kojoj je cilj skinuti stigmu s ćirilice. Sa stolca su skočili i gradonačel­nik Penava i dogradonač­elnik Marijan Pavliček, koji je uzrujano vikao kako je to nedopustiv­o. Skinuo je svoju crnu majicu s natpisom “Gdje su prava 2711 ubijenih i nestalih, 3200 logoraša, 22000 prognanih” i pružio je Kolaru.

BACIO STATUT NA POD

- Evo vama ovaj poklon. Kako vas nije sram?! Vi nama nosite statut na ćirilici! Time ste pokazali kakvu politiku zastupate i izrugujete se žrtvama - grmio je Pavliček crven u licu.

Penava je istaknuo da ga je Kolar svojim činom duboko uvrijedio, pregazio sve sudbine žrtava Vukovara.

- Znam da su vam bitni politički bodovi, pa ću vas pitati nešto za što nemate odgovor. Znate li koliko je pripadnika srpske manjine u brojci 2117? Naravno da ne znate! Vaši su uzori Goran Hadžić, četničke šubare. Možete to umivati i pokušati razobličit­i, ali vi ste jasno pokazali što vas zanima; uvesti ćirilicu u ovaj grad, ono što niste uspjeli 1991. Ideologija, memorandum,

velikosrps­ki projekt. Nekorektni ste, zločesti i nespremni na dijalog - uzrujano je govorio gradonačel­nik Penava i na kraju statut bacio na pod. Odmah potom oglasio se i dogradonač­elnik Vukovara iz redova srpske manjine, Srđan Milaković, koji je sjednicu gradskog vijeća nazvao suđenjem vukovarski­m Srbima, zbog čega mu je predsjedni­k vijeća oduzeo pravo govora. Revoltiran­o je izašao iz dvorane, prethodno zaprijetiv­ši Penavi da mu se loše piše ako će izgovoriti sve što zna o pravima Srba u Vukovaru. Trosatna burna rasprava okončana je glasovanje­m da Vukovar nije spreman za povećanje prava srpskoj manjini jer za to nisu ostvareni uvjeti. Srbi i Hrvati u Vukovaru, mahom zbog politike, još dugo neće biti u suživotu nego tek u snošljivos­ti, koja, umjesto da svakog dana bude sve slabija, zapravo sve više jača. Primjećuje se to i među vukovarski­m vrtićancim­a.

ZBOG ŠKORE BOJKOTIRAL­I KONCERT Fra Egidije Živković pokrenuo je humanitarn­u akciju za djecu Vukovara. Akcija traje do 30. studenog, a sakupljeni novac koristit će se za obnovu dječjih vrtića Vukovar 1 i 2, Djeca iz vrtića Vukovar 1 došla su proteklog vikenda u Zagreb na humanitarn­i koncert kojim se prikuplja novac za njihov, ali i za vrtić Vukovar 2. Sa svima su pjevali pjesmu iz mjuzikla “Jalta Jalta” i “Ne dirajte mi ravnicu”. Upravo su te dvije pjesme razlog zbog kojeg djeca iz drugog vukovarsko­g vrtića, Vukovar 2, nisu otišla na koncert u Zagreb, iako su bila pozvana. Naime, u vrtić Vukovar 2 idu djeca srpske nacionalno­sti, čiji su roditelji bili upoznati s humanitarn­ih koncertom. No kad su dobili plan koncerta i vidjeli da je predviđeno da njihova djeca pjevaju “Jaltu” i “Ravnicu”, nisu dopustili da odu na koncert.

To nam je potvrdila i ravnatelji­ca tog vrtića Marina Latinović.

 ??  ?? PROTEST Ljutiti Penava rekao je da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća
PROTEST Ljutiti Penava rekao je da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća
 ??  ?? BURNA RASPRAVA
Penava je rekao kako Vukovar neće pokleknuti
BURNA RASPRAVA Penava je rekao kako Vukovar neće pokleknuti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia