24sata

S 80 godina prvi put na rock spektaklu

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Bio nam je ovo prvi rock koncert, bili smo vjerojatno najstariji u publici, ali nam neće biti zadnji, ushićeno nam je poslije koncerta Prljavog kazališta u petak u zagrebačko­j Areni rekla Lidija Omanović (78). Uzbuđenje u obitelji zbog koncerta trajalo je danima. U četvrtak su Lidija i suprug Mensur (82) šetali pred Arenom, gdje je sutradan bio koncert. I isplatilo im se. Na tonsku probu upravo je dolazio Mladen Bodalec.

- Nisam znao da ljudi u vašim godinama dolaze na naše koncerte, ali drago mi je da će biti svih generacija - rekao im je. Bračni je par davnih dana na dočeku Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića bio na Prljavom kazalištu, no sad su željeli iskusiti atmosferu dvorane. Ipak su oni, pričaju, u mladosti slušali Elvisa.

- Pa rock je počela razvijati naša generacija - priča Mensur. Došao je napokon i dan koncerta. U punoj Areni fasciniral­o ih je koliko je mladih u parteru. Među publikom su im bili kći i unuk. Ali odvojeno, svatko na svojoj strani, sa svojim društvom.

- Sjajno je kako su mladi pjevali i plesali. Ja sam se malo njihala u ritmu pjesama, nije da sam dizala ruke - rekla je Lidija.

A o mladeži i generacija­ma na koncertu najbolje oslikava razgovor dviju tinejdžeri­ca. Jedna je bila u “prastaroj” majici benda i hvalila se njome.

- To mi je od mame, majica je starija od mene, nisam bila rođena kad ju je mama nosila rekla je prijatelji­ci.

Lidija i Mensur uživali su s mladima oko sebe i rado se prisjetili svoje mladosti. Ona je mirovinu zaradila kao ekonomisti­ca. Njezin suprug je inženjer strojarstv­a i godinama je izbivao od kuće jer je bio na terenima diljem bivše zemlje. - Ne znam je li bez mene otišao na koju rock svirku. Kaže da nije i ja mu vjerujem - šali se Lidija, kojoj će spektakl u Areni ostati zauvijek u sjećanju. Kad su izašli, zujalo im je u ušima. Putem su nastavili pjevušiti omiljenu im pjesmu prljavaca. - Svakako je to ‘Lupi petama’. Stihovi ‘Bože, čuvaj ti naše golubove i sirotinju...’ bolno su istiniti - pričaju umirovljen­ici. Došli su kući debelo poslije ponoći, no izlazak nije ostavio traga na njima.

- Ma kakvi, nema umora ni bolova u mišićima. Sad se spremamo na Danijelu Martinović. Njezina glazba, istina, nije rock, ali ona je naša miljenica - oduševljen­o je pričala Lidija.

Lidija (78) i Mensur (82) Omanović još mogu ‘prašiti’ s prljavcima

 ??  ?? Bodalecu su nabrajali pjesme prljavaca,
a najdraža im je ‘Mojoj majci’
Bodalecu su nabrajali pjesme prljavaca, a najdraža im je ‘Mojoj majci’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia