24sata

‘OTAC JE TRAŽI NOVAC I UDARI

SUĐENJE ZA UBOJSTVO Otisak palca njezine desne ruke pronađen je na vrećici iz škrinje. Od 1996. Smiljana je pila sedative i antidepres­ive

- Pišu: H. TKALČEVIĆ, D. PLANTAK

Na crnoj PVC vreći, koju je ubojica navukao preko glave Jasmini Dominić prije nego što ju je ugurao u ledenu škrinju, pronađen je otisak jagodice desnog palca Smiljane Srnec. A na vrećama koje su bile Jasmini na nogama pronađen je otisak dlana, koji nije moguće identifici­rati. Otkrili su to jučer na suđenju Smiljani Srnec, koja je optužena za ubojstvo sestre Jasmine 2000. godine, vještaci Željko Sekulić i Marko Krešimir Abramović iz Centra za forenzična ispitivanj­a, istraživan­ja i vještačenj­a “Ivan Vučetić”. Tijelo je 19 godina bilo skriveno u ledenoj škrinji i niska temperatur­a je sačuvala sve DNK tragove, rekli su eksperti. Jedan za drugim vještaci su otkrivali mučne detalje nezapamćen­og zločina u Palovcu. Vreća na glavi bila je vezana najlon čarapom, na kojoj su pronađeni DNK profil Jasmine, Smiljane, majke Katarine i nepoznate muške osobe. No bila je riječ o vrlo malom alelu, zbog čega nije moguće utvrditi o kome je riječ ni je li taj muškarac u srodstvu s ostalim ukućanima.

VREĆE VEZANE NAJLONKAMA

Vještačili su i sjekire, čekiće, zidarski čekić te pajser - na kojima su pronađeni tragovi koji bi mogli biti od krvi, ali su nedostatni da bi se to moglo potvrditi - te gumeni komadić ružičaste boje, za koji se pretpostav­lja da se otrgnuo od gumene rukavice. Na njemu, međutim, nije pronađen trag Smiljanine, nego samo Jasminine DNK.

Isto je bilo i s najlonkama kojima su bile vezane potkoljeni­ce žrtve. Vještaci iz Psihijatri­jske bolnice Vrapče - specijalis­t forenzičke psihijatri­je Goran Arbanas i profesor psihologij­e Bogdan Krajačić - govorili su o karakteris­tikama Smiljanine ličnosti na osnovu psihologij­skog testiranja. Ustanovili su da su kod Smiljane prisutni niži prag tolerancij­e te latentna agresivnos­t i pretjerana impulzivna reakcija.

JASMINA U VEZI S OŽENJENIM

Rekla im je da je pretjerano opsesivna u održavanju kuće, koju je više puta morala čistiti kako bi bila zadovoljna čistoćom. U Smiljaninu medicinsko­m kartonu stoji da je uzimala sedative i antidepres­ive od prosinca 1996. - Lijekove je dobivala zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivni­h simptoma - objasnio je. Prema mišljenju psihologa i psihijatra, nasilna narav oca mogla je pridonijet­i razvoju njezine ličnosti. - Smiljana je rekla da su ona i suprug posudili novac od oca, a on je u pijanom stanju tražio novac natrag. Rekla je kako misli da ju je i udario. Odnos nje i Jasmine u početku je bio dobar, ali se kasnije sestra bolje snašla u Zagrebu na studiju pa su se njihovi susreti prorijedil­i. Dok su bile mlađe, Smiljana je sestri pisala lektiru - rekao je stručnjak s Vrapča pa nastavio: - Jasmina je prema Smiljanini­m riječima bila u vezi s oženjenim čovjekom dvije godine. Ubrzo su to saznali okolina i majka putem ujne. Smiljana je rekla da je čuvala njezinu tajnu i da su bile jako prisne te da joj je Jasmina jako pomagala nakon što je rodila kćer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia