24sata

KAO GRETA: UČIMO

ZELENA MOČVARA Cilj projekta je da učenici sami dođu do rješenja i postanu aktivniji građani, kažu voditelji projekta ‘Škola održivosti’

- Piše: EMIRAT ASIPI

Mi smo budućnost ovog svijeta i moramo nešto učiniti. Ovaj projekt je izvrstan jer nas u tome potiče, rekao je Tristan, polaznik Škole održivosti u Zagrebu. U subotu smo bili na cjelodnevn­om druženju učenika i učenica, profesora i profesoric­a iz Klasične gimnazije Zagreb, Škole primijenje­ne umjetnosti i dizajna i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koje sudjeluju u projektu “Škole održivosti”

ZELENO DRUŠTVO i koji će se zajedno u sljedeće dvije godine obrazovati o održivom razvoju. Cilj projekta jest poticati mlade da postaju aktivniji građani, da se razvijaju i uče te da odlučuju i zahtijevaj­u održivost i pravednost u svim aspektima društva, ekonomije i okoliša.

NOVI PRISTUP POUČAVANJU Uz pomoć jedni drugih, svojih profesora i mentora te Zelene akcije i Močvare učenici će i samostalno razvijati vlastite ideje, kritički i kreativno promišljat­i i djelovati za održivije društvo. Prvi dio programa bio je interan za njihovo upoznavanj­e i razmjene ideja, nakon čega su polaznici gledali film “Koga je briga”. Kroz film su mogli vidjeti pregršt dobrih i izvedivih poduzetnič­kih ideja koje donose rješenja koja pozitivno utječu na lokalnu zajednicu, kao i na društvo u globalu, a ne služe samo stvaranju profita.

- Predavanje se bazira na drugačijem pristupu u obrazovanj­u, tzv. visoko participat­ivno ili globalno. To je bitno drugačije od ovog što danas imamo, formalnog obrazovanj­a gdje učenici više-manje primaju informacij­e. Naše obrazovanj­e zahtjeva razmjenu ideja. Kroz razmjenu ideja, igrama iskustveni­m vježbama, a vrednovanj­u su projekti koji učenici sami izvrše - rekla je Dora Sivka iz Zelene akcije te dodala kako je ovo tek početak.

- Nakon predavanja sudjelovat ćemo tri praktične radionice: izrada solarnih panela te studijska putovanja u centre održiva razvoja. Ekologija je kompleksan pojam. Zbog toga je vrlo važno imati što više profesora

 ??  ?? Polaznici projekta između profesora Gordana Tomića te Dore Sivke iz Zelene akcije
Polaznici projekta između profesora Gordana Tomića te Dore Sivke iz Zelene akcije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia