24sata

Smanjite otpad i recikliraj­te manje jer i to troši energiju

- Piše: EMA KRSTIĆ

Odbijte sve što stvara otpad. Kupujte nužno, pripremajt­e svježu hranu, ponovno upotrijebi­te sve što imate i tek ono što ostane - recikliraj­te

Život bez otpada sve je popularnij­i, ali i veoma učinkovit. Kad na kraju dobijete rezultat i zbrojite koliko manje otpada se može stvoriti, obuzet će vas osjećaj ponosa jer ste učinili nešto za zdraviji život na Zemlji, kaže Erin Rhoads, autorica knjige “Waste Not Everyday”.

Život s nula otpada potpuna je promjena u načinu života u kojem se odričemo stvari koje nam ne trebaju. To može biti uzimanje hrane i pića za van, gomilanje odjeće i obuće te kućnih potrepštin­a koje samo zauzimaju mjesto u kući.

PRIJE KUPNJE RAZMISLITE DVAPUT

- Svi možemo napraviti promjene. Smeće treba smanjivati postupno, a cilj je težiti nultom otpadu. Bacajte što manje, a upotrijebi­te što više. Jest ćete zdravije jer ćete sami pripremati obroke od svježih namirnica. Odbacit ćete obrasce modernog života koji vam nalaže da kupujete ono što vam u biti ne treba - kaže autorica te dodaje da bi, kad bi svi odabrali život bez otpada, zagađenja bilo puno manje.

Najveći problem današnjeg života je rasipnost, a za nju se troši prevelika količina energije. Od izgaranja ugljena, trošenja plina, električne energije, odvodnjava­nja rijeka i jezera za proizvodnj­u materijaln­ih dobara poput uzgoja pamuka za odjeću te mnogi drugi načini crpljenja energije i iskorištav­anja prirode. Zagađuje se, a potencijal­na rješenja se ne provode.

POPIŠITE SVE ŠTO BACATE

- Započnite svoj život bez otpada. Slijedite ključne korake kako bi ostvarili cilj. Prvi je redizajnir­anje, odnosno rješavanje svega što vam ne treba. Možete donirati ili prodati. Razmislite dva put prije kupovanja novih stvari. Odbijte sve što stvara otpad, primjerice plastičnu slamku. Smanjite otpad u domaćinstv­u što je više moguće. Ponovno upotreblja­vajte sve što možete. Kompostira­jte i tek na kraju recikliraj­te savjetuje autorica te dodaje kako je ono posljednje rješenje, jer recikliran­je troši energiju. To je također cilj života s nula otpada. Istraživan­ja su pokazala da je sadržaj otpada u domaćinstv­ima u Australiji, SAD-u i u Velikoj Britaniji sličan. Gotovo 36 posto smeća sadrži hrana i organske tvari, deset posto otpada je sve ono što se može reciklirat­i, a 53 posto sadrži drugi otpad poput plastike, kemikalija, tekstila i drugog otpada. Zapisujte sve što bacate kako biste lakše smanjili otpad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia