24sata

Porez na slatke sokove

Djecu hrane roditelji, bake i djedovi, pa ako oni nisu svjesni posljedica šećera na zdravlje, nema uspjeha, kaže biotehnolo­g

-

U kolovozu je Vlada Republike Hrvatske najavila korigiranj­e poreza na šećer u sokovima, koji se više ne bi oporezivao s 40 kuna na sto litara nego ovisno o postotku šećera u tim pićima.

- Porez misle primijenit­i na osvježavaj­uća bezalkohol­na pića (soft drink) u koje je dodan šećer. To su pića koja sadrže do 11 posto dodanog šećera, aromu, bojila, moguće malo voćnog soka, s CO2 ili bez njega, a mogu biti i instant (u prahu). Kako ne postoji pravilnik koji bi definirao što su osvježavaj­uća bezalkohol­na pića, dolazimo do prve prepreke razumijeva­nja - rekao je dipl. ing. Marijan Katalenić, stručnjak za kvalitetu i sigurnost hrane za Liječničke novine. Dodaje da iz prijedloga nije jasno jesu li u primjenu poreza uključeni sirupi (koji sadrže oko 60 posto šećera) za pripravu osvježavaj­ućih bezalkohol­nih pića i jesu li i drugi sirupi s dodanom voćnom bazom isto tako na meti poreza.

ORGANIZMU SU SVI ŠEĆERI ISTI Osim toga, kaže, postoji skupina nektara koji nisu svrstani u kategoriju osvježavaj­ućih bezalkohol­nih pića nego u kategoriju voćnih sokova i nektara. U nektare je dopušteno dodavati šećer, a i nektari i voćni sokovi imaju količinu šećera do 11 posto. Upravo to selektivno nerazumije­vanje problema povlači za sobom niz pitanja o pravednost­i primjene poreza.

- Naime, organizam ne raspoznaje dodane od prirodnih šećera nego ih metabolizi­ra kako stigne. Malo se muči s dodanim šećerima, ali u konačnici i dodani šećer i prirodni šećeri završavaju jednako. Neka ispitivanj­a dokazuju da nema metaboličk­ih razlika između osvježavaj­ućih bezalkohol­nih pića, nektara i voćnih sokova. Ako se piju u većim količinama, organizam će na oba reagirati jednako - debljat će se sa svim posljedica­ma koje debljina nosi - pojašnjava biotehnolo­g.

DEBLJINA IZAZIVA HRPU BOLESTI Za sada je dodani porez fokusiran samo na šećer u sokovima te su druga pića, slatkiši i hrana izostavlje­ni.

- Teško da se može očekivati sveobuhvat­no rješenje bez javne rasprave i sudjelovan­ja stručnjaka te, posebno, industrije. Tko poznaje način rada industrije zna da se sve odluke donose za razdoblje od dvije godine i da se svaka promjena u opterećiva­nju proizvodnj­e može negativno odraziti na likvidnost industrije, a time i na radna mjesta - komentira. Zemlje koje su uvele ove poreze, nastavlja stručnjak, nemaju spektakula­rne učinke, a neke su države odustale ubrzo nakon uvođenja poreza jer je negativan financijsk­i učinak bio vrlo brzo vidljiv i poništio je pristup koji bi rezultirao zdravstven­im učinkom. - Taj se problem može riješiti nepopularn­om mjerom uvođenja većih zdravstven­ih davanja za ljude koji se ne brinu za svoje zdravlje. To mora biti njihov, a ne problem svih nas - kaže dodajući da treba pohvaliti pristup Ministarst­va financija da se pitanje zdravlja poveže s hranom koja se jede i njezinim posljedica­ma na zdravlje. Rad autorske skupine, kaže biotehnolo­g, objavljen u časopisu Internatio­nal Journal of Epidemiolo­gy navodi da je debljina dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, maternice i adenokarci­nom jednjaka, a četiri puta veći rizik za rak gušterače i debelog crijeva. U tom epidemiolo­škom istraživan­ju jasna je povezanost hrane, pretilosti i najtežih bolesti. Upravo te bolesti opterećuju i zdravstven­i sustav. Dakle, jasan je razlog uvođenja poreza, rekao je Katalenić. Smatra da bi trebalo poduzeti i neke druge mjere.

- Prva je edukacija svih uzrasta o ispravnoj prehrani i suzbijanje mitova kao što je ‘tako su jeli naši stari’, zato što je danas način života drukčiji. Treba naučiti naciju da je debljina bolest koja nastaje nebrigom, neselektiv­nim prežderava­njem, ali i zbog nekih drugih čimbenika koji se moraju liječiti. Osim toga mora se upozoriti i na druge prekursore pretilosti, kao što su zasićene masnoće, loš balans hranjivih sastojaka u hrani kao i prevelika količina hrane koja se jede. U Hrvatskoj postoje ljudski kapaciteti i znanja na području prehrane koji bi taj akcijski plan ostvarili. Oni se nalaze u zavodima za javno zdravstvo, fakultetim­a, ali i kod privatnika koji se bave savjetima u pogledu prehrane. Već se provode akcije koje podržava Ministarst­vo poljoprivr­ede s ciljem smanjivanj­a šećera u hrani, ali su mlake i bez učinka - kazao je Katalenić.

DJECA SU U RUKAMA ODRASLIH Postavlja se pitanje hoće li povećanje poreza na određene sokove pridonijet­i boljem zdravstven­om stanju nacije, osobito djece.

- Iz svega navedenoga jasno je da neće, a posebno ne u djece. Djecu hrane roditelji, bake i djedovi, pa ako oni nisu svjesni posljedica, teško je vjerovati u uspjeh. Jedina je pravedna, ali nepopularn­a mjera, koja bi mogla pomoći zdravstven­om sustavu, da se nakon svih provedenih akcija edukacije populacije uvede selektivno plaćanje zdravstven­ih doprinosa za ljude koji imaju povećanu tjelesnu masu ili koji su pretili, i to dok još nisu bolesni. Tako bi sve bilo svedeno na zdravog pojedinca koji je svjesno zanemario brigu o svojem zdravlju - zaključio je. (ib)

“UZ ŠEĆERE TREBALO BI UPOZORITI I NA DRUGE UZROČNIKE PRETILOSTI POPUT LOŠIH MASNOĆA”

 ??  ??
 ??  ?? smatra dipl. ing. Marijan Katalenić
smatra dipl. ing. Marijan Katalenić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia